2024. május 7., kedd

A magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület gálaműsora

Összegyűlt a község minden néptáncosa és néptánckedvelője

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte szombaton a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület. Az egyesület tánccsoportjainak Játéktól a szerelemig című műsora hírére az utolsó székig megtelt a helyi Művészetek Háza nézőtere. Az est folyamán az óbecsei Fokos zenekar szolgáltatta a talpalávalót nem lankadó hévvel, táncba hívva a valamikori tagokat is. A jubiláló egyesületet a Magyar Nemzeti Tanács nevében Penovác Náray Éva, az MNT tagja köszöntötte, az eddigi tevékenységükért pedig Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere mondott köszönetet. A társulat az elmúlt két évtized során tehetséges fiatalok sokaságát nevelte ki a magyar néptáncművészetnek, az egykori diákok, táncosok közül ma már sokan egyetemet, főiskolát végzett felnőttek, s vannak köztük olyanok is, akik hivatásos táncoktatóként tevékenykednek. A Néptáncegyesület alapítója és elnöke, Tóth Ágnes a felkészüléssel kapcsolatban elmondta, hogy a műsorral kapcsolatos előzmények, a régi tagokkal való találkozás és a nosztalgiát ébresztő közös próbák feledhetetlen élményt nyújtottak számára, valamint hozzátette:

– A jelenleg aktív táncosokkal arra törekedtünk a próbák, táncórák során, hogy egybefűzzük minden tudásukat úgy, hogy az emberélet mérföldköveit, sorsfordulóit folyamatosan tudjuk majd bemutatni, kezdve gyermekjátékokkal, befejezve szerelemmel, házasságkötéssel. A műsort  Varga Viola és Gazsó Tibor ötlete alapján Mikuska Jutkával szerkesztettük, a táncosainkkal kiviteleztettük.

Zöldi Rita óvónő, aki két évtizeddel ezelőtt az első táncosok között szerepelt, saját bevallása szerint nagyon meghatódott a gálaműsor láttán.

– Voltak pillanatok, amikor attól tartottam, hogy nem bírom ki sírás nélkül, annyira megható volt. Mindezek mellett annak örülök legjobban, hogy a jelen gálán a lányaim is kedvet kaptak a táncoláshoz és ők is felléphettek első ízben.

Aki szombaton este ellátogatott az ünnepségre, annak egy igazi közösségi élményben volt része, egy olyan összetett, tánc és zene szülte tapasztalatban, mely a nemzetünk hagyományaiból merít és általa nyer létjogosultságot.