2024. április 25., csütörtök

Az írott szó ünnepe

Megnyílt a 61. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár – Október 30-ig 450 hazai és külföldi kiállító várja az érdeklődőket

Tegnap este megnyílt a Belgrádi Könyvvásár, amelynek idei díszvendége Irán, és összesen 450 hazai és külföldi kiállítója várja az érdeklődőket. A könyvvásár, amely október 30-ig tart, otthont ad több vitafórumnak is, többek között Cervantes és Shakespeare születésének 400. évfordulója kapcsán, Petar Kočić százéves évfordulója apropóján, de lesz családi nap is, hétfőn, illetve kedden, iskolanap is csütörtökön, valamint díjakat is osztanak.

Fanfárok kíséretében nyílt meg a Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár, amelyet a Szerb Matica elnöke, prof. dr. Dragan Stanić és az iráni rendező és írónő, Narges Abjar nyitottak meg. Az iráni írónő kiemelte, Ivo Andrić Híd a Drinán című könyve negyven évvel ezelőtt jelent meg Iránban.

Stanić megnyitóbeszédében azt hangsúlyozta, nyissuk ki a könyveket, mélyüljünk el bennük, ennek köszönhetően a világ is kinyílik majd előttünk. Hozzátette: a könyvek ugyanúgy vágyakoznak az olvasó után, mint ahogyan az olvasó egy könyv után.

– A Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár az írott szó ünnepe, egy oázis, ahol a szellemi és olvasói integritást őrizzük, egy olyan hely, amelyen bebizonyosodik, hogy a szerb nép olvas, és mégsem olyan veszélyes az az olvasói válság, amelyről beszélünk – mondják a könyvvásár részvevői és kiállítói.

Az idei rendezvény mottója: Könyvet a kézbe!

Ljubivoje Ršumović költő a Tanjugnak azt mondta, piacra nem jár, de a könyvvásárra minden évben mindennap eljön, ilyenkor a barátaival, kollégáival találkozik, s megismerkedik az új kiadványokkal.

– Az ember itt ötletet, ihletet, erőt kap ahhoz, hogy ő maga is alkosson valamit, követve kollégája munkáját – mondta Ršumović.

A rendezvény díszvendége, Irán bemutatja kiemelten gazdag kulturális örökségét, de a jelen is megjelenik majd, a modern Irán is bemutatkozik. A rendezvény olyan közös programokat szervez, amelynek köszönhetően a két ország írói, költői közelebb kerülhetnek egymáshoz – nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek Dragan Hamović, a 61. Nemzetközi Könyvvásár programrendezője.

A könyvvásáron többek között bemutatkozik a Szerbiai Természetvédelmi Intézet is, két kiemelt monográfia kerül az olvasók elé, amelyek közül az egyik a Szerbia Védett Tölgyei című kiadvány.

A könyvvásár 10 és 20 óra között várja az érdeklődőket minden munkanapon, hétvégén viszont, pénteken, szombaton és vasárnap 21 óráig tartanak nyitva. Az egyéni belépő 250 dinárba kerül, csoportos belépésnél 150 dinárt kell fejenként fizetni. Az egész hétre szóló, teljes körű belépő ára 900 dinár.