2024. március 19., kedd

Kis lépcső lehettem

A Pannon Televízió három dokumentumfilmet készített az ’56-os események 60. évfordulójára

Három saját gyártású dokumentumfilmmel is készül az ’56-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára a Pannon Televízió.

A kiskunlacházi Petőfi Művelődési Központ és Könyvtár is pályázott az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottságnál a helyi 56-os események megörökítésére. A pályázatuk sikeres lett, és a Pannon Televízió partnerségével elkészült a Kis lépcső lehettem című dokumentumfilm, amelynek szerkesztője Fehér Márta.

– Kiemelt helyen szerepel idén a vidék forradalmának megismerése, a vidéki eseményeknek valamilyen formában történő megörökítése. Ezen dokumentumfilm szerkesztésével bíztak meg engem, amit szívesen is vállaltam, mert érdekelnek az ’56-os események. Érdekel emberként, magyarként, a nemzeti ünnepek közül nekem ez a kedvencem. Kiskunlacháza helyi történéseiről semmit se tudtam, de kaptam egy nagyon jelentős, vaskos, rendszerezett háttéranyagot, egy ottani helytörténész és az 56-os emlékbizottság foglalkozott ezekkel a történésekkel. Miután áttanulmányoztam a forrásanyagot, akkor kezdtem gondolkodni, hogy hogyan is kellene megcsinálni ezt a filmet, hogy Kiskunlacháza a központban maradjon, de a vajdasági magyarok számára is érdekes legyen. Emberi sorsok kerültek a központba fogyasztható történetbe ágyazva, amely elmondja tömören, érthetően, hogy 56-ban mi történt, ugyanakkor dominánsak a helyi, kiskunlacházi hősök. Három napot forgattunk Kiskunlacházán – mesélte Fehér Márta, a Pannon Televízió felelős szerkesztője, a Kis lépcső lehettem című dokumentumfilm szerkesztője, akinek a nevéhez még egy dokumentumfilm kötődik, amelyet szintén az 56-os s forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készítettek. A Gyerekfejjel című dokumentumfilm készítésekor az itteni egykori menekülttáborokat járták be.

A Kis lépcső lehettem című dokumentumfilmet október 23-án mutatják be Kiskunlacházán, és aznap este a Pannon Televízió is műsorára tűzi. Nemes Nagy Anita, a kiskunlacházi Petőfi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója elmondta, a forgatások Kiskunlacházán és Budapesten zajlottak, és sikerült két túlélőt is kamera elé ültetni, ami nagyon fontos, valamint hozzátartozókkal is beszélgettek.

– Itt úgy fogalmaztuk meg, hogy a huszonnegyedik órában foglaltuk össze és került képi rögzítésre mindez. Egy személyes hangvételű, megindító film született. A lakosok nyitottan fogadták a stábot, én a helyieknek elmondtam korábban, hogy hogy néz ki egy ilyen forgatás, nagyjából mire számítsanak, milyen témakörre készüljenek fel. Természetesen volt bennük szorongás, de segített, hogy sokszor olyan környezetben forgattak velük, amit jól ismernek, otthoni környezetben, templomkertben. A filmet pénteken nézték meg gyerekek, egy egész színházteremnyi gyerek, a díszbemutató, ahogy mi neveztük el, pedig október 23-án lesz. Az 56-os rendezvénysorozatot, amit szervezünk, és e film elkészülését az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatta. E film elkészítésére mi valójában oktatási céllal pályáztunk az emlékbizottságnál, egy-egy példányt juttatunk az iskoláknak, valamint kikölcsönözhető is lesz a községi könyvtárból és a polgármesteri hivatalban is iktatásra kerül – hallottuk Nemes Nagy Anitától.

A Pannon Televízió e két dokumentumfilm mellett még egy jelentős filmet készített Sörös Imre és a Pongrátzok címmel, amelynek szerkesztője Kozma Zoltán, a Pannon Televízió főszerkesztője.

– Szerettük volna közelebb hozni az emberekhez az 56-os események vajdasági történéseit és a vidéki eseményeket is, és célunk volt azt is bemutatni, hogy nem csak Budapesten zajlottak 56-os események. A Gyerekfejjel című filmben az itteni menekülttáborokat járták be a készítők, a Kis lépcső lehettem című film a kiskunlacházi eseményeket mutatja be, a harmadik pedig a Sörös Imre és a Pongrátzok című dokumentumfilm, amit én szerkesztettem. Sörös Imre egy temerini származású ember volt, aki a közvetlenül részt vett az 56-os hősök nyugatra szöktetésében. A Pongrátz család pedig az emblematikus figurája volt a budapesti harcoknak. Kiskunmajsán, Sopronban, Temerinben forgattunk. A dokumentumfilm kedvéért jött haza ifj. Pongrátz Ernő Bostonból, hogy interjút adjon nekünk, és velünk együtt megkoszorúzta Kiskunmajsán Sörös Imre emléktábláját és a kopjafát Temerinben. Ő azt mondta, ez a film egyfajta hála és köszönet azért, amiért őt annak idején kimenekítették Magyarországról. E film elkészítésében nagy szerepe volt Kozma Huba történésznek is, aki az 56-os események egyik legelismertebb kutatója – hallottuk Kozma Zoltántól, akitől megtudtuk, e filmek – Gyerekfejjel, valamint Sörös Imre és a Pongrátzok – bemutatóját novemberben tervezik. Emellett a Pannon Televízió 56-hoz kapcsolódó magyar filmeket is műsorra tűz péntekenként.