2024. április 19., péntek

Nyolcszáz új nyertes pályázója van a Prosperitatinak

Eredmény született a start-up vállalkozások esetében és a forrás függvényében odaítélt támogatások öt kategóriájában – Mintegy 450 millió dinárt ítéltek oda

Pénteken meghozott döntése értelmében újabb jelentkezőket támogat a Prosperitati Alapítvány.

Lapunknak adott nyilatkozatában Juhász Bálint, az alapítvány ügyvezetője részletezte az elfogadott határozatot. Mint mondta, a start-up támogatásokra vonatkozó pályázatot a második kiírási körben hirdették meg, két komponensből tevődött össze: képzés és mentori segítség, majd a vállalkozások indításához szükséges eszközök megvásárlása. A 165 pályázóból 158-nak volt joga részt venni a képzésben, 114-en tettek sikeres vizsgát. A mentori tevékenységben 112-en vettek részt, s a végén 102 olyan, idejében beadott teljes pályázat lett, melyet értékelni tudtak, ebből 94-nek hagyta jóvá a támogatást az alapítvány döntéshozó testülete, több mint 65 millió dinár értékben.

Mint arról korábban már hírt adtunk, Orbán Viktor magyar kormányfő és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke legutóbbi budapesti megbeszélését követően új lehetőség nyílott arra, hogy pályázókat támogasson az alapítvány az első kiírási körben leadott pályázatok esetében. Az elbírálás ezeknél már korábban megtörtént: a nyertesek mellett több mint 270, forrás függvényében támogatott pályázat volt. Első lépésben az ő támogatásukra kerülhetett sor, ezeket a szerződéseket már aláírták – magyarázta Juhász Bálint.

Most, második lépésben, egy egyeztetett eljárás alapján írnak alá újabb támogatási szerződéseket – ennek kapcsán is pénteken született döntés. Azokat érinti, akik nem kaptak támogatást sem a kiírás első körében, sem forrás függvényében, de az értékeléskor negyven pontot vagy annál többet értek el, érvényes és megfelelő volt a pályázatuk, és az ellenőrzés során sem találtak rendellenességet az értékbecslők.

– Összesen 705 ilyen pályázatot tudunk most támogatni öt kategóriában: falusi ház vásárlása, egyéni vállalkozók, mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzése, tenyészállatok és méhek vásárlása, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzése, öntözőrendszerek vásárlása. Ennek a 705 pályázatnak az összértéke több mint 383 millió dinár. Összességében tehát elmondható, hogy a most meghozott döntés mintegy 800 nyertes pályázót érint – hangsúlyozta Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője.