2024. április 18., csütörtök

Nem módosul a kisebbségi akcióterv

A nemzeti tanácsokról szóló törvénynek a következő év első negyedében kell módosulnia

Ana Brnabić államigazgatási és közigazgatási miniszter pénteken a szerbiai nemzeti tanácsok elnökeit fogadta Belgrádban. A találkozó elsősorban ismerkedő jellegű volt, tekintettel arra, hogy Ana Brnabić néhány hónappal ezelőtt került a szóban forgó minisztérium élére. A miniszter asszony felvázolta, hogy miként látja a nemzeti tanácsokkal való együttműködés jövőjét.

A miniszter asszony megerősítette azt, amit a nemzeti tanácsok legtöbbje fontosnak tart: a kisebbségvédelem terén a kisebbségi akciótervnek meghatározó szerepet kell játszania a következő években, emelte ki lapunknak nyilatkozva Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Az elmúlt hónapok űrje után és a pénteki találkozónak köszönve, várhatóan felgyorsulnak az események, legalábbis ezt az ígéretet lehetett leszűrni a beszélgetés során, mondta az MNT első embere.

Ana Brnabić miniszter (középen) a szerbiai nemzeti tanácsok elnökeinek fogadásán (Beta)

Ana Brnabić miniszter (középen) a szerbiai nemzeti tanácsok elnökeinek fogadásán (Beta)

A következő időszakban nemcsak az akcióterv, az elmúlt hónapokra előírt feladatainak a végrehajtásáról szóló jelentések összeállítása vár ránk, hanem nagyon gyorsan meg kell tenni a lépéseket három, a nemzeti kisebbségek helyzetéhez kapcsolódó törvény kidolgozásának, elfogadásának tekintetében. A három törvény legfontosabbika a nemzeti tanácsokról szóló törvény, ezt 2017 első negyedében kellene elfogadni. Ana Brnabić miniszterrel a Bosnyák Nemzeti Tanács azon kezdeményezéséről is szó volt, hogy a kisebbségi akciótervet indokolt lenne felülvizsgálni, vagy esetleg új dokumentumot kidolgozni. A kezdeményezés nem nyerte el sem a koordinációs testület, sem a miniszter asszony támogatását. Úgy gondoljuk, hogy elindult egy folyamat, amelynek megszakítása Szerbia európai uniós folyamatát ugyanúgy veszélyeztetné, mint a nemzeti kisebbségek érdekérvényesítési lehetőségét. Az oktatás témájáról is beszélgettünk a találkozón. Értékelésem szerint az eddigi gyakorlat, a nemzeti kisebbségek pozitív diszkriminációja a jövőben is fontos feladata lesz a kormánynak és az oktatási minisztériumnak – fogalmazott Hajnal Jenő.

A nemzeti tanácsokról szóló törvény mellett a kisebbségi kerettörvény és a nyelvhasználati törvények módosítása, vagy újraírása lesz hamarosan aktuális. A módosítások kidolgozásával megbízott bizottságok munkájában az MNT megbízott szakemberei is részt vesznek, nyilatkozta Hajnal Jenő, majd reményét fejezte ki, hogy a bizottságok mielőbb összeülnek. Mint hozzátette, a miniszter asszony arról biztosította a nemzeti tanácsok elnökeit, hogy az elhúzódó kormányalakítást követően időre volt szüksége, hogy megismerkedjen a problémákkal, rendszerezze azokat, mielőtt megkezdődne az elkerülhetetlen jogharmonizáció folyamata.