2024. április 25., csütörtök

Gyermekoázis

Ötéves a temerini Nappali Gyermekközpont

A temerini Nappali Gyermekközpont az idén ünnepli ötéves fennállásának évfordulóját, először egy uniós támogatásból finanszírozott projektként kezdték el a tevékenységüket, majd a helyi önkormányzat is belátta az intézmény szükségességét, és elvállalta a támogatását.

Biljana Maričić, a Nappali Gyermekközpont vezetője (Halász Gyula felvétele)

Biljana Maričić, a Nappali Gyermekközpont vezetője (Halász Gyula felvétele)

A fejlődészavarban szenvedő gyermekek családjainak nagy szükségük van segítségre, Biljana Maričić, a Nappali Gyermekház vezetője elmondta, szerettek volna egy olyan intézményt alapítani, amely különféle szolgáltatásokat nyújthat a gyermekeknek és családjaiknak. Temerinben nagyon nagy szükség volt ilyen intézményre, ahová a szülők elhozhatják gyermekeiket néhány órára, hogy közben elintézhessék dolgaikat. Meg kell érteni azokat a családokat, ahol fejlődészavarban szenvedő gyermek él, számukra nincs más élet, 24 órán át a gyermekeikre vigyáznak, csak velük foglalkoznak, ezért bizony segítségre szorulnak. Biljanával a Nappali Gyermekközpont kezdeteiről és a jelenéről beszélgettünk.

Kivel foglalkoznak, vannak célcsoportjaik?

– Ez egy olyan foglalkozás, ahol nem jelölhetünk ki pontos célcsoportokat, nagyjából 1 és 40 év közötti, fejlődészavarban szenvedő gyermekekkel, személyekkel foglalkozunk. Nálunk megfordulnak mozgáskorlátozottak, fejlődészavarban szenvedők, szellemi fogyatékosok és beszédhibások is. Csoportfoglalkozásokat is tartunk, de személyre szabott foglalkozásokat is szervezünk. Nagyon örülünk annak, hogy sikerült megszerveznünk az iskolások és az óvodások látogatásait, ennek köszönhetően mi is időnként ellátogatunk az oktatási intézményekbe. Ez nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek jobban megértsék a fejlődészavarban szenvedők problémáit, és elfogadják őket.

Milyen nyelven folynak a foglalkozások?

– A kezdetektől fogva magyarul és szerbül is szervezünk foglalkozásokat, de egyszer az egyik munkatársam úgy gondolta, hogy ő megpróbálná angolul is levezetni a foglalkozásokat, úgyhogy immár három nyelven folyik a nevelés.

Hogyan néz ki egy nap a Nappali Gyermekközpontban?

– Mivel a Nappali Gyermekközpont foglalkoztatottjai nincsenek teljes munkaidőre alkalmazva, így csak 2-3 órát tartanak a csoportfoglalkozások, de ezenkívül vannak személyre szabott foglalkozások is, például a logopédus külön foglalkozik a beszédhibásokkal, a figyelemzavarban szenvedőkkel. A fent említett csoportba tartozók főleg iskolákból érkeznek, miután a pedagógusok valami zavart észlelnek a viselkedésükben, fejlődésükben. Nagy kár, sőt tragikus is, hogy a szülők nagy része csak a gyermekek 6. életévében figyel fel arra, hogy nem beszélnek jól a gyermekeik, ez a modern társadalom egyik legnagyobb problémája. Valóban nagy eredmény, hogy sikerült egy állandó szolgáltatást biztosítani Temerinben a fejlődészavarban szenvedő gyermekek számára. A Gyermekközpontban gyógytornász is dolgozik, nagyon sokan érkeznek különféle mozgással kapcsolatos rendellenességgel, kezdve a ferde gerinctől a lúdtalpon át a helytelen járásig.

Milyen a gyermekek hozzáállása a foglalkozásokhoz, szeretik?

– A gyermekek imádják a Nappali Gyermekközpontot, reggel, amikor megérkeznek, azonnal szeretnék tudni, mivel foglalkoznak majd aznap. Minden aktivitás egy része oktatói jellegű, de ezeket összekapcsoljuk a szórakozással és a mozgással is, mert az ide látogató gyermekek zöme figyelemzavaros, nagyon nehéz folyamatosan lekötni egy dologgal a figyelmüket. Természetesen, a foglalkozások közben egy kicsit uzsonnázunk is, vagy nassolunk valamit. A foglalkozásokat nem csak a Nappali Gyermekközpont épületében bonyolítjuk le, gyakran járunk rendezvényekre és ki a természetbe. Egyes gyermekek nagyon nehezen viselik el a hétvégéket, mert akkor nem jöhetnek hozzánk. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy kevés a foglalkoztatott, és csak részidőben dolgozhatnak nálunk. Abból a szempontból viszont nagyon szerencsések vagyunk, hogy a Nappali Gyermekközpont csapata rendkívül motivált, és szeretik a munkájukat.

Mire lenne leginkább szüksége a Nappali Gyermekközpontnak?

– Jól jönne egy személygépkocsi, hogy eljussunk azokhoz a gyermekekhez is, akiket szüleik nem tudnak eljuttatni hozzánk, és természetesen több foglalkoztatottra lenne szükség, teljes munkaidővel.

Milyen az együttműködésük az iskoláskor előtti intézményekkel és az iskolákkal?

– Nagyon jó együttműködést alakítottunk ki, például az iskolai előkészítő végén bennünket is értesítenek azoknak a felméréseknek az eredményeiről, amelyeket ekkor végeznek a gyermekekkel. Nagyjából csak kisebb megelőző intézkedésre van ilyenkor szükség, egy kis extra foglalkozásra, amellyel kiiktathatók a hiányosságok. Sokkal egyszerűbb, hogy a szülők a Nappali Gyermekközpontba hozzák gyermekeiket, mintha Újvidékre kellene vinni a logopédushoz, Temerinben mindez csak egy kéznyújtásnyira van. Természetesen sokkal szerencsésebb lenne, ha a szülők már 2-3 évesen észrevennék, hogy fejlődészavarral, figyelemzavarral vagy egyéb nehézséggel küzdenek a gyermekeik, mert minél korábban kezdünk el velük foglalkozni, annál nagyobb eséllyel küszöbölhetőek ki a zavarok. Olyan dolgokkal szembesülünk, amilyenekkel régebben soha, például manapság gyakran előfordul, hogy a 6 évesek is alig tudnak beszélni, ez a modern élet következménye. A szülők egész nap a pénz után futnak, nincs idejük a gyermekekkel foglalkozni, a gyermekek pedig vagy számítógép előtt gubbasztanak egész nap vagy a tévé előtt. Sem a beszédük, sem a mozgásuk nem fejlődik normálisan – magyarázta a Nappali Gyermekközpont vezetője.

Biljana Maričić a közelmúltban rangos elismerésben részesült, díjat vehetett át a szociális védelem területén kifejtett rendkívüli tevékenységéért. Az intézményben folyamatos a dolgozók továbbképzése, Biljana munkatársa, Majoros Izabella, aki a Nappali Gyermekközpontban nevelőként dolgozik, az idén részt vett a FICE Internati- onal kongresszusán Ausztriában, amelyet az ERAZMUS + program keretében szerveztek meg, és tapasztalatait megosztotta az intézmény többi dolgozójával.