2024. április 19., péntek

Nem minden vállalkozás fájdalmas

Szabadkán megnyílt a DomoTeh új üzeme – A közeljövőben újabb 5–10 személyt alkalmaznának

Az államvezetés gazdasági politikájának egyik kulcsfontosságú eleme a magánvállalkozások támogatása, illetve a vállalkozói kedv ösztönzése. Ennek ellenére bizonyára hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy erősödjön az országban a magánszféra, hiszen a kommunista rendszert túlélő felfogás szerint csakis az számíthat biztos jövőre, aki a közszféra kényelmes struktúráiban talál magának munkát. Viszont a gigászi méreteket öltő, illetve öltött államapparátus szinte mindennél dominánsabban akadályozza az ország gazdasági fejlődését. 

Kolb János szabadkai üzletember nem az aktuális szerb államvezetés politikájának terén kezdett el vállalkozni. Vállalatát, a DomoTeh Kft.-t, amely elsősorban melegítésre szolgáló gépekbe gyárt egyebek mellett hőfokszabályozókat, 1995-ben alapította. A családi vállalkozás ma már tizenöt embernek ad munkát, a közeljövőben pedig még legalább 5–10 személyt szeretnének alkalmazni, mondta lapunknak nyilatkozva Kolb János.

Szinte pontosan a vállalat megalapításának 21. évfordulójára sikerült megnyitni az új, 530 négyzetméteres üzemet, amely otthont ad a vállalat szerelőrészlegének, a raktárnak és az irodáknak. Az ünnepélyes megnyitóra egyebek mellett Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház elnökét, Bunford Tivadart, a szabadkai városi képviselő-testület elnökét, Kern Imrét, az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkárát, Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárt és Horváth Tamást, a DomoTeh legfontosabb magyarországi együttműködő partnerének, az MMG-nek a tulajdonosát hívták meg. Az üzemet msgr. Slavko Večerin szentelte fel.

A nagyjából 150 ezer eurós beruházást önerőből valósították meg. Kolb János az állami támogatásokat is figyelemmel kísérte, viszont a beruházás aktualizálásának időpontjában nem talált számára megfelelő kiírást. Ugyanez volt a helyzet a Prosperitati Alapítvánnyal is, egyik kiírás feltételeinek sem felelt volna meg.

Az üzletember kezdettől fogva fontosnak tartotta az együttműködést magyarországi, illetve más külföldi partnerekkel.

– Egy évvel a vállalat megalapítását követően, tehát 1996-ban, kezdtünk el együttműködni a valamikori budapesti, ma szekszárdi MMG-vel. Akkor ennek a vállalatnak a termékeit forgalmaztuk a valamikori Jugoszlávia volt tagállamainak a területén. 2007-ben a magyarországi termelés egy részét áthelyeztük Szabadkára, szerelőüzemet nyitottunk, viszont sajnos közbeavatkozott a gazdasági válság, így 2008 végén visszavittük az eszközöket Magyarországra. Az eszközök egy részét kiváltottuk, és termékeink egy részét elkezdtük Szerbiában gyártatni. Az új üzemet az idén márciusban kezdtük el építeni, Szabadka Sándor városnegyedében. Ezt megelőzően a régi raktárunkban már tavaly novemberben saját magunk kezdtük meg a szerelést, mostantól pedig komolyabban is foglalkozhatunk ezzel. Új alkalmazottakra is szükségünk lesz, a következő egy évben 5–10 munkás felvételét tervezzük. De ha szükség mutatkozik, akkor több személyt is alkalmazni fogunk. A termeléshez szükséges berendezéseket együttműködő partnerünktől, a szekszárdi MMG-től vásároltuk meg. Ahogyan mondtam, semmilyen támogatást nem kértünk, csupán az újonnan megnyitott munkahelyek után kaptunk tartományi támogatást a munkahelyteremtési programból – taglalta Kolb János.

A magánvállalatok tulajdonosai gyakran panaszkodnak arra, hogy csak nehezen találnak szakképzett munkást. A DomoTeh első embere egyelőre nem aggodalmaskodik ez miatt, mert mint kiemelte, az üzemben rendkívül egyszerű munkát végeznek az alkalmazottak. A tulajdonos fia okleveles elektrotechnikus, az igényesebb feladatokat ő végzi el. Kolb János mindehhez azt is hozzátette, hogy munkásai mind magyar nemzetiségűek. Ennek legfőbb oka az, hogy a magyarországi partnerekkel való kommunikáció, illetve a termelésre felkészítő oktatás miatt nélkülözhetetlen a magyar nyelv ismerete.

Amikor a szerbiai vállalkozók mindennapjait leginkább megnehezítő dolgokról kérdeztük Kolb Jánost, nevetve jegyezte meg, hogy szerencsére nem tud válaszolni erre a kérdésre. Szerinte ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a magyarországi MMG kezdettől fogva mellette és mögötte állt.

Ami a jövőt illeti, a következő évben úgy szeretnék átalakítani a gyártást, hogy termékeik minden európai állam elvárásainak megfeleljenek. Ha ennek köszönhetően sikerül bővíteniük együttműködő partnereik körét, akkor az alkatrészgyártást és a szerelő jellegű munkákat is kiterjesztik új területekre, zárta a beszélgetést Kolb János.