2024. április 29., hétfő
MAGYARKANIZSA KÖZSÉG NAPJA

Átadták a Pro Urbe díjakat

A községnapi ünnepségsorozat keretében tegnap adták át a nyilvános elismeréseket azoknak a Magyarkanizsa községbeli polgároknak, akik munkájukkal, tenni akarásukkal kiemelkedően hozzájárultak a város és az egész község élhetőbbé tételéhez, vagy annak jó hírét öregbítették.

Fejsztámer Róbert polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta:

Felsőzsolca polgármesterétől Sárkány Klaudia vehette át a jutalmat (Puskás Károly felvétele)

Felsőzsolca polgármesterétől Sárkány Klaudia vehette át a jutalmat (Puskás Károly felvétele)

– A község napján összegezhetünk, és elmondjuk a terveinket is, büszke vagyok, mert érzem az erőt a közösségünkben a nehéz idők ellenére is. Mindannyian érezzük, hogy milyen társadalmi és gazdasági változások mennek végbe, amelyek megnehezítik mindannyiunk életét, és fokozottan hatnak az önkormányzat döntésrendszerére is, mégis úgy tekintek erre a helyzetre, mint kihívásra, hiszen olyan régi és új munkatársak vesznek körül, akiknek munkája és kitartása nap mint nap megmutatkozik. Mindannyiunkat ugyanaz a cél vezérel: kiszámítható és biztosabb jövőképet teremteni! Magyarkanizsának fiatalos, dinamikus önkormányzata van, mely képes eredményesen reagálni az új kihívásokra.

Idén érdeméremben részesült Lékó Lajos, aki kora ifjúságától kezdve közösségformáló szerepet tölt be. Aktív volt Tóthfalu ifjúsági és sportéletének alakításában. Az elmúlt 50 évben tevékenyen részt vett a község társadalmi-gazdasági életének formálásában. Hozzájárult az önkormányzat fejlesztéséhez, különösen a gazdaság, az egészségügy, a szociális és gyermekvédelem, valamint a turizmus fejlesztéséhez.

Köszönő oklevelet adományoztak Losonc Rezsőnek, akinek a nevéhez fűződik a nemzetközi futó- és úszómaraton újraindítása 100 év után, 1982-ben; kezdeményezője a Kiskunhalas testvérvárossal évente ismétlődő sporttalálkozó újratervezésének. Aktív társadalmi tevékenysége nem csak a sportklubokhoz köthető. Alelnöke volt az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesületnek is.

A magyarkanizsai cukrász, Rózsa Rózsa is köszönő oklevél büszke tulajdonosa mától. Az ő nevéhez fűződik a Palacsintafesztivál. A magyarok asztala című kódex bemutatójának megszervezésében is szerepet vállalt. Tíz éven keresztül részt vett az árva és szegény sorsú gyermekek karácsonyi megajándékozásában és a népkerti majálisok megszervezésében, aminek a népkerti Vigadó megmentése volt a célja. Tizenhárom év gyűjtőmunkájának eredménye egy átfogó ipartörténeti ismeretanyag Rózsa Rózsa tollából, amely kötet az Iparosságunk története címet viseli.

Magánszemélyek mellett szervezeteket is díjaztak, így köszönő oklevelet kapott az oromi Önkéntes Tűzoltó-egyesület, amely idén ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Tevékenységének színvonalát bizonyítja, hogy az egyesület taglétszáma évről évre növekszik – jelenleg meghaladja a 125 főt.

A díjazottak (Puskás Károly felvétele)

A díjazottak (Puskás Károly felvétele)

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont is a kitüntetettek között van, méltán, hiszen az intézmény példamutató a helyi kulturális és közösségi élet ápolásában betöltött szerepével, valamint a helyi szervezetekkel, egyesületekkel és testvériskolákkal folytatott együttműködésével is a községet szolgálja.

A Szent Száva Szerb Műkedvelő Művelődési Egyesületet, amely a szerb kulturális örökség ápolására helyezi a hangsúlyt, szintén köszönő oklevélben részesítették. Mivel ez az egyetlen szerb művelődési egyesület, hatalmas a felelőssége abban, hogy ezt az örökséget megtartsa és az újabb korosztályokra áthagyományozva továbbfejlessze.

Az ünnepségen fellépett a helybeli Cantilena kamarakórus, a tóthfalui Tutti gyermekzenekar négy tagja, továbbá bemutattak egy kisfilmet is az elmúlt egy év jelentős eseményeiről, arról, milyen fejlesztések mentek végbe a községben tavaly óta.

A testvérvárosok közül Felsőzsolca önkormányzata az idén is megjutalmazta a község legkiválóbb magyar nyelven tanuló diákját, amely kitüntetést és a százezer forintos pénzjutalmat a martonosi Sárkány Klaudia vehette át.

Az ünnepséget követően 16.30-kor koszorúzást tartottak a város eredeténél, a Halász téren, a mai Magyarkanizsa legmagasabb pontján, ahol az egykori földvár maradványaira és az azt övező kiemelkedésekre épült a település magva.

Vranić Váradi Lívia, az önkormányzat szakmunkatársa fogalmazta meg köszöntőjében a hely fontosságát:

– Amikor városunk napját ünnepeljük, ezen a helyen lehet és kell igazán méltó módon megemlékeznünk azokról az elődeinkről, akik évezredekkel ezelőtt megvetették alapjait városunknak, és akik hosszú évszázadokon át ismeretlenül is itt éltek, dolgoztak, és alkották a jövőt nekünk, ma élő utódaiknak.

Számos szervezet és politikai párt mellett lerótták tiszteletüket a testvérvárosok: Felsőzsolca, Királyhelmec, Ferencváros, Sepsiszentgyörgy, Nagykanizsa, Kiskunhalas, Tata és Tótkomlós vezetőségének tagjai is.

A csütörtöki program a Dobó Tihamér Képtárban zárult a kiskunhalasi Lakatos Vince szociográfiai témájú képkiállításával.

A folytatásban a községnapi rendezvénysorozat keretében ma 18 órakor a Művészetek Háza ad otthont a Kárpát-medencei magyarok zenéje elnevezésű koncertnek, amelyen fellép Petrás Mária és barátai, a Vujicsics együttes, továbbá Bakos Árpád és az Ethnokor.