2024. március 29., péntek

Hősi emlékművet avattak Madridban

Magyar állami kitüntetéseket adtak át a forradalom 60. évfordulójának alkalmából

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek köztéri emlékművét avatták fel szerdán a spanyol fővárosban, majd Darák Péter, a Kúria elnöke, és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke magyar állami kitüntetéseket adtak át a forradalom 60. évfordulójának alkalmából a madridi nemzeti hangversenyteremben tartott ünnepségen.

„Nehéz történelmi tapasztalataink miatt nekünk, mai magyaroknak, és spanyoloknak különösen jó okunk van arra, hogy vigyázzunk megszenvedett szabadságunkra, és jó okunk van arra is, hogy figyeljünk egymásra és tiszteljük egymást. (...) Ennek a kölcsönös figyelemnek és tiszteletnek a megnyilvánulása ez az emlékmű” – fogalmazott Darák Péter, aki a spanyol és magyar hallgatóság előtt mondott beszédében hangsúlyozta: 1956 „vérrel és áldozattal megszentelt igazsága nélkül” valószínűleg nem lett volna lehetséges 1990-ben sem a békés rendszerváltoztatás és nem születhetett volna újjá a demokratikus Magyarország. Mint mondta, 1956 hősei azt mutatták meg, hogy élni csak szabadságban érdemes, és ezért áldozatuk nem volt hiábavaló. „Azt kívánom, hogy erősítse ez az emlékmű a spanyol–magyar barátságot, európai sorsközösségünket, a szabadságot és közös értékeinket” – fogalmazott a Kúria elnöke.
A Fodor-Lengyel Zoltán, Madridban élő magyar művész által tervezett és készített köztéri műalkotás avatóünnepségén beszédet mondott Manuela Carmena, Madrid polgármestere, Győri Enikő, madridi magyar nagykövet, valamint Inigo Méndez de Vigo spanyol oktatási, kulturális és sportügyekért felelős miniszter is.

Az évforduló alkalmából vasárnap Carlos Osoro, Madrid érseke az Almudena katedrálisban misét celebrál, azt az áldozatok és az őket segítő spanyolok emlékének ajánlva. November 2-án pedig nemzetközi történészkonferenciát rendeznek Madridban, amelyen az 1956-os forradalom spanyolországi és nemzetközi hatásairól lesz szó.