2024. április 18., csütörtök

Három évtized a népművelés szolgálatában

Harmincéves az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli az idén az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, amely a Gazdag Ág népművészeti rendezvénnyel vált igazán ismertté. A közelmúltban tartották meg az egyesület másik jelentős rendezvényét, a Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok! című népzenei és néptánctalálkozót, amely egyben az egyesület ünnepi műsora volt. Az egyesület munkájáról és terveiről a jubiláló egyesület elnökével, Koncz Lázárral beszélgettünk:

– Három nagy és több kisebb rendezvényünk van, a legrégebbi és legfontosabb a Gazdag ág, amit a megboldogult Bajusz Terike néni talált ki 1987-ben a nyugdíjas-egyesületek szórakoztatására. Arra számított, hogy minden évben más-más egyesület szervezi meg a Gazdag ág vetélkedőt, de nem akadt jelentkező, ezért egyévi szünet után 1989-ben újra megszerveztük, ettől kezdve minden évben hagyományápoló témát dolgozunk fel. Idén télutón már a 28. Gazdag ágat tartottuk meg, amelynek a béres élet és cselédsors volt a témája, amit a csapatok sikeresen dolgoztak fel, érdekes adatokat gyűjtöttek idős személyektől. Már folynak az előkészületek a 29. Gazdag ágra.

A Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok népzenei találkozó nemzetközi jellegű, és minden év október elején szervezzük meg. A legutóbbi már a nyolcadik volt ebben a sorozatban. A községünk településeinek művelődési egyesületei mellett a szomszédságból, Magyarországról is érkeztek népzenét, népdalt művelő csoportok. Az újabb rendezvényeink közé tartozik az András-napi kocsonyafesztivál, ami ugyancsak tömeges szokott lenni. Kézművesek állítanak ki, helyben készítik a népi kézműves termékeket, kosarat fonnak, seprűt kötnek. Az érdeklődők maguk is bekapcsolódhatnak a munkába, kipróbálhatják kézműves ügyességüket. A kiállítóknak és fellépőknek kocsonyával kedveskedünk.

Ami a tagságot illeti, fogyatkozó kis közösségünkben állandó gond a taglétszám, a fiatalokat nem igen érdekli a hagyományőrzés. Nagyon nehezen tudjuk megszervezni a néptánccsoportot, a kórust. Az óvodások és az általános iskolások bevonásával a kezdőkkel is foglalkozunk. A citerazenekarban és a kórusban mintegy húszan vagyunk. A gond az, hogy amint középiskolába kerülnek a diákok, már alig vagy egyáltalán nem érhetők el az egyesület számára. A kórusból például éppen a közelmúltban a két legjobb, aránylag fiatal tag ment el, egyik Szegedre, a másik Németországba távozott. Hiányukat megérezzük a kórusban, észrevehető a kórus hangzásán, de igyekszünk pótolni az elmenőket. Hogy jó példát is mondjak, olyan is előfordult, hogy valakit csak nagy nehezen sikerült rábeszélni, beszervezni a csapatba, de azután meg sajnálta, hogy miért nem jött korábban közénk, hiszen ha jó a társaság, jó hangulatban telnek a próbák és sokfelé utazunk fellépésekre.

Az óbecsei Szivárvány festőcsoporttal jó a kapcsolatunk, szívesen jönnek hozzánk a faluba alkotni, szeretnek Oromhegyesen, biztosítjuk a munkafeltételeket, cserébe hagynak itt az alkotásaikból az egyesületnek, ezeket a képeket, festményeket ajándékba tudjuk adni, és a közösségi termeinket díszítik. Hasonlóan jól együttműködünk a fafaragókkal. Falunkban él egy aktív fafaragó művész, Erdélyi István, aki nyaranta nagy lelkesedéssel szervezi meg a fafaragótábort. Az innen kikerülő alkotások Oromhegyes utcáit, a középületek környékét díszítik, hangulatos faluképet kölcsönözve kis településünknek – mondta Koncz Lázár.

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a vele szinte egyidős Gazdag Ág népművészeti rendezvény megszervezéséért már több rangos elismerésben részesült. 1996-ban kiérdemelte a magyar Néprajzi Társaság Arnold György-díját. 2004-ben ugyanezért a rendezvényért Magyarkanizsa község Pro Urbe-díját is megkapta, 1999-ben pedig a Vajdasági Citerások Egyesületének Vass Lajos-oklevelét érdemelte ki sikeres szerepléseiért az egyesület.