2024. április 24., szerda

Közeledik a faültetés

A topolyai Mezőgazdasági Iskola tangazdaságának aktualitásairól

A topolyai Mezőgazdasági Iskola faiskolája 1997 és 2006 között a tóparton, a malom mögött üzemelt, és 2006-ban telepítették át az intézmény tangazdaságába, ahol azóta is sikeresen működik, és területe évről évre növekszik. Lapunk kérésére Fenyvesi Árpád, a tangazdaság vezetője beszélt az idei kínálatukról:

A tangazdaság faiskolája (Benedek Miklós felvétele)

A tangazdaság faiskolája (Benedek Miklós felvétele)

– Október vége, november eleje jelenti a faültetés kezdetét, amikor a lombhullatók leveleinek kétharmadát ledobja, és ekkor már olyan vegetációs állapotban van, amikor az átültetés lehetséges, és ez egészen tavaszig, a fagymentes napokon megtörténhet. Fajtakínálatunkat jelenleg két nagy csoportra oszthatjuk, lombhullatókra és tűlevelűekre. A tájjelegű, hazai fajok közül a jól ismert juhar, kőris és tölgy csemeték szerepelnek a kínálatunkban. Emellett a manapság felkapott fafajták közül, az idei évtől nálunk is kapható a paulonia, vagyis a császárfa. Érdekesnek tartom még megemlíteni, főleg azoknak, akik méhekkel is foglalkoznak, a kínai mézesfát, vagyis az evodiát. A bokrok közül továbbra is jelen van a borbolya, ami egy nagyon attraktív növény, virágzáskor és később piros bogyóival is dísze lehet a parkoknak, kerteknek. Végezetül meg kell említenünk az örökzöldeket. A tuják csoportjából a smaragdtuja, ami talán a legelterjedtebb, de emellett oszlop- és gömbtuja is kapható tanüzemünkben, különböző nagyságban. A fenyők közül a közönséges fenyő és a feketefenyő dominál, emellett több fajtát is nevelünk. Ami számomra külön örömet jelent, hogy az utóbbi időben többnyire földlabdás formában vásárolják karácsony és újév előtt, tehát egyre inkább megragad a tudatban, hogy az ünnepek után elültessük őket, hogy tovább éljenek; de természetesen vágott formában is fel tudjuk kínálni a vásárlóknak, jelenleg 2-3 méteres fáink is vannak e célra. Emellett évről évre segítünk az óvodáknak, iskoláknak, hogy az ünnepeket szebbé tudják tenni – nyilatkozta Fenyvesi.

A tanüzem vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy az elmúlt években jó kapcsolatot ápoltak a helyi önkormányzattal, amelyek fásítások, parkosítások alkalmával előszeretettel fordultak hozzájuk, de az eladás 60–70 százaléka magánszemélyeknek történik, előzetes egyeztetést követően, vagy annak köszönhetően, hogy a faiskola a Topolya–Bajsa útról is jól látszik. Több olyan példa is volt a korábbi években, hogy tanyák szélvédő sávjának létesítésekor a tangazdaság faiskolája szolgáltatta a csemetéket.

Ami a Mezőgazdasági iskola tanüzemének aktualitásait illeti, Fenyvesi elmondta, jó terméseredményeket értek el, mind a napraforgó, mind a kukorica esetében, viszont a szóját még nem takarították be. Az árpa vetése október elején megtörtént, emellett 25–30 hektár búzát terveznek, a vetés fele lezajlott. Jelenleg az őszi szántást végzik, valamint téli fűtéshez való szójaszalma begyűjtését.