2024. március 28., csütörtök

Bartók Béla a miénk is

A zeneszerzőt bemutató kiállítás színesítette a Szabadkai Zeneiskola iskolanapját

A Szabadkai Zeneiskola az idén ünnepli fennállásának 148. évfordulóját, az iskolanapot pedig Bartók Béla-kiállítással, valamint hangversennyel ünnepelték az iskola diákjai és tanárai. A kiállítás megnyitóján fellépett a zeneiskola középiskolás kórusa, majd a Juhász Zenekar játszott Bartók horgosi népdalgyűjteményéből néhány dalt.

Barlai Edit és Gombár Szeréna, háttérben a zeneiskola középiskolás kórusa (Fotó: Molnár Edvárd)

Barlai Edit és Gombár Szeréna, háttérben a zeneiskola középiskolás kórusa (Fotó: Molnár Edvárd)

A kiállítás Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának jóvoltából került az iskola kerengőjébe, és egészen december elejéig lesz megtekinthető. Gombár Szeréna konzul asszony a megnyitón elmondta, a Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából készült kiállítást örömmel hozták el a Szabadkai Zeneiskolába, abban a reményben, hogy minél több zenekedvelő és zenészpalánta ismeri meg a zeneszerző munkásságát.

– Bartók személyesen is kötődött e tájhoz, 110 évvel ezelőtt Vajdaságban, Horgoson kezdte meg környéki és bánáti népdalgyűjtését, amit később felhasznált világhírű műveiben. A Bartók Béla-emlékév jegyében, azt hiszem, méltóan emlékezünk meg világhírű zeneszerzőnkről itt, a Szabadkai Zeneiskola ünnepnapján. Olvassák, használják, tanuljanak belőle és adják tovább azt, hogy Bartók Béla a miénk, magyaroké, a világé és egyben Vajdaságé – fogalmazott Gombár Szeréna.

Barlai Edit, az iskola igazgatónője elmondta, az iskolanap mindig ünnepi pillanat az intézmény életében, melyet a kiállítás remekül kiegészített.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– A zeneszerző életét és munkásságát röviden bemutató kiállítást a Zeneiskola tanulóinak is látnia kell, hiszen Bartók mindvégig jelen van az oktatásban, számos művével találkoznak diákjaink az általános iskolásoktól a középiskolásokig, azaz ő egy olyan zeneszerző, aki kihagyhatatlan egy gyermek zenei nevelése során. A kiállítás nem hat újszerűen a gyerekekre, azonban segít nekik abban, hogy szélesebb spektrumban ismerjék meg Bartókot, s azáltal, hogy Horgoson gyűjtött népdalokat, sőt a Liszt-évforduló kapcsán 1911-ben Bartók Béla Szabadkán is járt és Beethoven-zongoraversenyt adott elő, közelebb érezhetik magukhoz a zeneszerzőt – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Az esti hangverseny első részében szegedi, eszéki és maribori vendég zeneiskolák léptek fel, a második részben pedig a Szabadkai Zeneiskola középiskolás szimfonikus zenekara és kórusa szerepelt, a zenekart pedig az idén nemcsak az iskola tanárai, hanem kiskunhalasi és szegedi zenetanárok is erősítették.