2024. április 25., csütörtök

Képzések a falun élő nők számára

Félszáz nő gyűlt össze a szajáni projektnyitó találkozón – A Szerbiai Kolping Egyesület akciója

A Szerbiai Kolping Egyesület szervezésében szombaton a szajáni művelődési házban projektnyitó találkozóra gyülekeztek a helybeli, padéi, csókai és beodrai nők és asszonyok. A falun élő nők felzárkóztatását, társadalmi helyzetének megerősítését célzó projektum december végéig tartó tanfolyamsorozatból áll, amelyről a csókai Tóth Zoltántól, a Szerbiai Kolping Egyesület elnökhelyettesétől kértünk bővebb tájékoztatót:

– Október 15-e a falun élő nők nemzetközi napja, s erre a dátumra időzítettük Szajánban a Szerbiai Kolping Egyesület projektnyitó rendezvényét, amelyre félszáz helybeli és környékbeli asszony jött el. Az elkövetkező hetekben több képzés indul el, a falusi környezetben élő nők körében végzett felmérés alapján. Olyan tevékenységeket ölelnek fel a képzések, amelyek idővel akár gazdasági előnyt, jövedelemforrást is jelenthetnek a vidéken élő nők számára. Egyesületünk ezzel is igyekszik hozzájárulni a falun élő nők szociális és társadalmi helyzetének a javításához.

Szaján, Padé, Beodra és Csóka településen végeztünk kérdőíves felmérést, s ennek alapján összeállítottuk a programot. A szajáni megnyitóra ötven olyan nő – nemcsak háziasszonyok – jött el, akik részt szeretnének venni valamelyik képzési formában. Minden tanfolyam ingyenes a hölgyek számára, vannak, akik varrótanfolyamra szeretnének járni, sokan a hímzés, azaz a kézimunkázás iránt érdeklődnek, de fodrászképzés és idősgondozás is szerepel a nők által javasolt képzési formák között.

A tanfolyamok ingyenesek, mindössze annyi költségük lesz a részvevőknek, hogy elutazzanak a képzések helyszínére. Varrótanfolyam például Csókán indul, mert itt volt a legtöbben érdeklődő. A kérdőív eredményei alapján a hímzéstanfolyam Beodrán kerül megszervezésre, az ottani asszonyok nagy része ezt kérte. Az év végéig tartó tanfolyamok elvégzése után december végén tartunk egy projektzáró rendezvényt, amelyen a részvevő hölgyek bizonylatot kapnak a sikeresen befejezett képzésről – mondta projektismertetőjében Tóth Zoltán, aki a Szerbiai Kolping Egyesület nevében protokollszerződést írt alá Apró Kornéllal, a szajáni helyi közösség elnökével. A szajáni művelődési ház a projektrendezvények nyitóhelyszíne, és a képzések egy része is itt zajlik.

Az újvidéki székhelyű Szerbiai Kolping Egyesület munkatársa, Zdravko Isakov, szerb nyelven ismertette a projektum egyes részleteit. Szajánban Kéri Brigitta vezetésével egész évben aktív tevékenységet fejt ki a Szent István nevét viselő helybeli Kolping család, amely tevékenyen bekacsolódik a napokban kezdődő képzésekbe.

A projektnyitón megjelent asszonyok közül a 66 éves, padéi Márki Ibolya elmondta, hogy sosem késő tanulni, tanfolyamra járni, hiszen ő is idős fejjel járt komputertanfolyamra, aminek most nagy hasznát veszi a külföldön élő gyerekeivel való kapcsolattartásban.