2024. március 28., csütörtök

Mikor szabad az orvosom?

Az általános orvosok és a szakorvosok szabad időpontjairól is értesülhetünk a mojdoktor.gov.rs címen – Az információs rendszer a jövőben gyorsítja majd az egészségügyi ellátást

Részlegesen már Szabadkán is működik az egészségügyi intézmények integrált információs rendszere. Az IZIS rendszernek köszönhetően, amint az teljes egészében „feláll”, az általános orvosnál megtudhatjuk, mikor és melyik szakorvosnál kaptunk időpontot egy adott vizsgálatra. A mojdoktor.gov.rs honlapon pedig már most megtekinthetjük, mikor rendel általános orvosunk vagy szakorvosunk a Közkórházban, és mikor van szabad időpontja.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Az integrált egészségügyi információs rendszer egy központi elektronikus rendszer, amely őrzi és feldolgozza az összes pácienssel kapcsolatos információt, az összes egészségügyi dolgozó és partner, egészségügyi intézmény, beavatkozások és szolgáltatások adatait, amelyeket valamelyik intézményben végeztek el. Emellett a beutalókat és receptek elektronikus formátumát is tartalmazza, továbbá arról is biztosít adatokat a páciensek számára, hogy melyik intézményben mikor van szabad terminus az adott szakorvosnál. Ennek köszönhetően könnyebb a munkaszervezés is, ezáltal pedig javul a szolgáltatás minősége, áttekinthetőbbé válik a rendszer és hozzáférhető minden páciens és érdeklődő számára. Hosszútávon a rendszer alkalmazásának köszönhetően csökken majd az adott vizsgálatra való várakozási idő is.

Dr. Mihaela Budimski, a Szabadkai Egészségházak sajtószóvivője lapunknak elmondta, intézményük már szerepel az információs rendszerben, azon keresztül működik.

– A program összeegyeztethető a mi jelenlegi HELIANT programunkkal, amelyben egy ideje vezetjük a pácienseink elektronikus kartonját. Az Egészségházak összes orvosáról, azok szabad időpontjairól kaphat információt a páciens az információs rendszeren révén. Amint a Szabadkai Közkórház összes osztálya, vagyis összes szakorvosa bekerül a rendszerbe, a választott orvos a saját páciensei részére tud majd időpontot foglalni a specialistánál. Ennek köszönhetően a választott általános orvosnál tudni fogja a páciens, hogy melyik orvoshoz, pontosan melyik napon és hány órakor kell jelentkeznie, amennyiben szükség van a kórházi szakorvosi ellátásra. Természetesen a sürgős eseteket azonnal ellátják a jövőben is.

A páciensek emellett a mojdoktor.gov.rs honlapon értesülhetnek arról, hogy választott orvosuk, vagy az éppen szükséges szakorvos mikor dolgozik és mikor van nála szabad időpont.

Egy harmadik intézményben szükséges ellátásra a beutalókat és időpontigénylést a Szabadkai Közkórház szakorvosai hasonlóan végzik majd el, amint a rendszer teljes egészében feláll és működni kezd.

Az általános orvoshoz továbbra is telefonon lehet bejelentkezni mindennap 12 és 14 óra között, vagy személyesen minden munkanapon a teljes munkaidő alatt. Online bejelentkezésre egyelőre nincs lehetőség – mondta Mihaela Budimski.