2024. április 25., csütörtök

Nincs szervezett betelepítés

Senki sem lett tervszerűen betelepítve Kishegyes község területére – állítja a polgármester – Az önkormányzat két határozatot is hozott arról, hogy nem támogatja a betelepítéseket – tudtuk m

Sok visszhangot kapott az az elmúlt heti hír, hogy hét Koszovóból betelepült roma család épületanyagot kapott. A negatív vélemények főként azzal az állítással kapcsolatban fogalmazódtak meg, hogy az elmúlt időszakban 50 család települt be Kishegyes község területére.

Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere ennek kapcsán elmondta, hogy a médiában, többek között lapunkban is, tévesen szerepelt a betelepítés megfogalmazás.

– Tudomásom szerint sem a jelenlegi, sem az előző hatalom nem végzett tervszerű betelepítést Kishegyes község területén. A szóban forgó családok maguktól jöttek ide, és vásároltak házat a községünkben. Ehhez minden szerbiai állampolgárnak joga van – nyilatkozta a polgármester.

Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere úgy látja, hogy a betelepült roma családok kapcsán álhírek kaptak szárnyra.

– A közelmúltban számos rémhír kezdett terjedni falunkban, amelyek az 50 koszovói cigány család betelepítéséről szólnak. Az álhírek, egyes internetes hírportálok szándékosan félrevezető címadása és tartalmi csúsztatásai félelmet keltettek a polgárokban. Le kell szögezni, hogy Kishegyes község területén nem történik és nem is történt szervezett betelepítés. A település magyar ajkú döntéshozóinak köréből senki nem hívott ide semmilyen más kultúrából érkező szerbiai állampolgárt, legfőképpen nem azokat, akik nem szerbiai állampolgárok. A községi képviselő testület 2007-ben, illetve 2011-ben is hivatalosan állást foglalt a visszatelepítés/betelepítés témakörében. A hivatalos lapban megjelent álláspont szerint Kishegyes község nem vesz részt semmiféle együttműködésben, amely kollektív betelepítést irányoz elő, illetve a község nem támogatja azoknak a nemzetközi és más humanitárius szervezeteknek a munkáját, amelyek a községen kívül születettek letelepedését irányozzák elő – nyilatkozta az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy jelen esetben az újvidéki Ökumenikus Humanitárius Szervezet (ÖHSZ) építkezési anyagot biztosított hét Koszovóból érkező családnak, akik korábban vásároltak házat maguknak Kishegyes községben. Az anyagiakat az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) biztosította, az akció lebonyolításában pedig a Dán Menekültügyi Tanács szerbiai szervezete volt az ÖHSZ partnere. A humanitárius szervezetek munkájának akadályozása egy jogállamban törvénybe ütköző, ennélfogva a külföldről érkező támogatás „meghiúsítására” nem lett volna törvényes lehetőségük a kishegyesi intézmények vezetőinek, fogalmazott Kerekes.