2024. április 19., péntek

Hét ország tizenöt produkciója

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiváljára november 13-a és 20-a között kerül sor

A Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén hét ország tizenöt produkcióját lehet majd megtekinteni. A november 13-án kezdődő fesztiválról és műsoráról Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója számolt be:

– Támogatások hiányában ezúttal is nehezen jutottunk el a megvalósításig. A fesztivál lényegesen kisebb költségvetésből gazdálkodik idén, mint tavaly vagy azelőtt. A minisztérium ezúttal nem ítélt támogatást a fesztiválnak és a városi támogatás összege is csökkent. A fesztivál fő támogatói Szabadka és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., támogatók a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság, valamint a Nemzeti Kulturális Alap. A város hárommillió dinárral támogatta a fesztivált, megközelítőleg ennyivel a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is, a Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság pedig 550 ezer dinárral. A fesztivál alcíme ezúttal Borderline, illetve Határvonal, ami egy pszichikai állapotot jelöl, ugyanakkor a határ és a vonal szó bizonyos asszociációkat kelt a nézőkben. Ez egyfajta újraértelmezése a jelen viszonyoknak, és szlogenként is lehet értelmezni. A Desiré továbbra is megfogalmazza azt az állapotot, avagy utat nyit azon témák felé, amelyek értinik létünket Európa és a Balkán határán, itt, Szerbiában. A fesztiválnak három helyszíne lesz: a Kosztolányi Dezső Színház, a szabadkai Népszínház Jadran színpada és a Kortárs Galéria. Idén is sor kerül a Desiré Akadémiára, és folyamatosan lesznek klubestek. A Desiré vizuális megformálója Blaskó Árpád – ismertette Urbán András.

Urbán András

Urbán András

Jegyek már foglalhatók a ticket@desirefestival.eu címen, valamint Gazsó Orsolyánál a 065-543-3203-as és Tatjana Kiš Čegarnál a 064-235-4930-as telefonszámon. A jegyeket 19-étől lehet megvásárolni, a Kosztolányi Dezső Színház jegypénztáránál 10.00-13.00 és 17.00-19.30, valamint szombaton 10.00-13.00 óra között, a Jadran színpad pénztáránál pedig 17.00-19.30-ig. A jegyárak változtak a tavalyihoz képest. Egy jegy ára: 400 dinár. A diák-, nyugdíjas- vagy szakmai jegyek 300 dinárba kerülnek. A fesztiválbérlet: 4300 dinár. Megmaradt a 4+1-es csomag, tehát négy különböző előadásra szóló jegy megvásárlása esetén az ötödik ajándék.

 A Desiré műsora

November 13-án, vasárnap 19 órától a Jadran színpadon a Zombori Népszínház Gogoland című, Herceg János művének motívumai alapján és Urbán András rendezésében készült produkciójával nyit a fesztivál, 21 órától pedig a Kosztolányi Dezső Színházban lehet megtekinteni a Forte Társulat és Trafó Kortárs Művészetek Háza koprodukciójában készült Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod című előadást Horváth Csaba rendezésében.

Hétfőn, 14-én, 19 órától a Jadran színpadon a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház adja elő a Kokan Mladenović rendezte Koldusoperát.

Kedden, 15-én, a Kosztolányi Dezső Színházban 18-tól és 21-től a szegedi Metanoia Artopédia Én tökéletes vagyok című előadását láthatjuk Perovics Zoltán rendezésében.

Szerdán, 16-án, 19 órától a Jadran színpadon a Szerb Nemzeti Színház Balettegyüttese az Új Táncfórum és az Újvidéki Egyetemi Kultúrközpont mutatja be a Balerinák dokumentum-színházi előadást a táncművészek életéről ma Szerbiában. Rendező: Milena Bogavac. A Kosztolányi Dezső Színházban 21 órától a budapesti Frenák Pál Társulat Lutte című produkciója lesz.

Csütörtökön, november 17-én, 19 órától a Jadran színpadon a szarajevói MESS Színpad Tyúk című előadását láthatjuk Selma Spahić rendezésében. A Kosztolányi Dezső Színházban 21-től a ljubljanai Maska, Damir Avdić Mephisto című előadását tekinthetik meg a nézők. Ugyanezen a napon 18-tól és 21 órától a Kortárs Galériában a budapesti Látókép Ensemble bemutatja a Hajdu Szabolcs rendezte Ernelláék Farkaséknál című előadást, amely alapján az azonos című nagy sikerű film is készült.

Pénteken, 18-án, 19 órától, a Jadran színpadon szintén a szarajevói MESS Színpad produkcióját tekinthetjük meg, ezúttal a What is Europe? című, háborús szertartás alcímű előadást, amelyet Végel László művének motívumai alapján Urbán András rendezett. A Kosztolányi Dezső Színházban 21 órától Damir Avdić tart koncertet.

Szombaton, 19-én, 19 órától a Jadran színpadon a ljubljanai Szlovén Ifjúsági Színház és a rijekai Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színház koprodukcióára kerül sor, Peter Weiss Az ellenállás esztétikája regénye nyomán A mi erőszakunk és a ti erőszakotok című előadást Oliver Frljić rendezte. A Kosztolányi Dezső Színházban, 21 órától a cetinjei Zetski dom Királyi Színház mutatja be Aleksandar Radunović: Pillangó című előadását Urbán András rendezésében.

A fesztivál zárónapján, vasárnap, 20-án, 19 órától a Jadran színpadon ugyancsak a cetinjei Zetski dom Királyi Színház előadását láthatjuk, ezúttal az Ameddig a szem ellát című produkciót Schilling Árpád rendezésében. A fesztivált a Kosztolányi Dezső Színházban a 21 órától kezdődő budapesti Hodworks, Grace című produkciója zárja.