2024. március 29., péntek

A műhiba egy gyerek életébe került

Avagy hogyan vált végzetessé egy közönséges kartörés? – A nagybeteg közegészségügy újabb kórképe

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elrendelte a loznicai kórház igazgatójának és a sebészeti osztály vezetőjének leváltását, az utólagos vizsgálatok során ugyanis kiderült, hogy mulasztás történt a kartörést szenvedett nyolcéves loznicai kisfiú kezelése során, aki a kezelés ellenére hat nap után elhunyt.

A kórházban néhány nappal ezelőtt a kartöréssel beszállított Radenko Nikodinović nyolcéves kisfiú halála után belső vizsgálatot indítottak. A gyerek apjának beszámolója szerint fia a játszótéren, a csúszdán sérült meg. A kórház sürgősségi osztályára kettős kartöréssel vették fel. Miután az ügyeletes orvos megigazította és begipszelte a gyerek kezét, röntgenezésre küldte, ami után úgy ítélte meg, a csontok jól állnak, nincs szükség műtétre, ezért hazaengedték őket.

A kisfiú állapota azonban október 3-án megromlott. Belázasodott, a keze bekékült és megmeredt. Az után döntöttek úgy a loznicai kórházban, hogy Belgrádba, a Tirševa utcában található Gyermekkórházba utalják. Itt a gyermek kezének látványától elképedt orvosok csak annyit jegyeztek meg, hogy a loznicai kollégák legalább a gipszet levehették volna, hogy a kisfiú bőre lélegezhessen. Bár megpróbálták ellátni a hozzájuk érkezett kisfiút, törött karja ekkor már olyan fokú üszkösödésnek indult, hogy több orvos közbenjárása és két műtét ellenére sem sikerült a kar vérkeringését helyre állítani, a kisfiú vérmérgezésben elhunyt.

Az eset kapcsán a loznicai közkórházban belső vizsgálatot rendeltek el, hogy kiderüljön, ki követett el mulasztást, illetve mi okozta a gyerek halálát. Az illetékesek a belső ellenőrzést gyorsan elvégezték, ugyanis annak ellenére, hogy az orvos kötelezettsége lett volna, nem vezetett dokumentációt az esetről. Ezért a miniszter nem csak a sebészeti osztály, hanem a loznicai kórház igazgatónőjének leváltását is kezdeményezte.

Zlatibor Lončar tegnap ugyanakkor bejelentette, az orvos mulasztása okozta a kisfiú halálát. Szavai szerint a Szerbiai Orvosi Kamara is eljárást indított a loznicai orvos ellen, ami után, ha a kamara úgy dönt, megvonhatják engedélyét is. (Szerbiában az elmúlt években 30 orvos licencét vonták vissza műhiba miatt.)

Saša Janković, köztársasági ombudsman közleményben üdvözölte az egészségügyi minisztérium gyors reakcióját.

– Évtizedeken keresztül különböző szinteken rejtegették az orvosi mulasztásokat, az egészségügyi minisztérium első alkalommal szakította meg a hazug kollegialitás láncát – áll a közleményben. Az ombudsman rámutatott, ezért támogatja a minisztert a felügyelő rendszer felfejlesztésében és az egészségügyi rendszer felelősségének felállításában. Szavai szerint ugyanis csak így lehet felszámolni az egészségügyben a korrupciót és a páciensek iránt tanúsított érdektelenséget, és csak így kerülhet előtérbe az egészségügyi munkások többsége, akik becsülettel és lelkiismeretesen végzik a munkájukat.

A tragikus eset után Lončar összehívta a szerbiai klinikai központok képviselőit, hogy az intézmények a legjobb és legtapasztaltabb orvosai ellátogassanak a kisebb települések kórházaihoz, hogy így megerősítsék a belső ellenőrzéseket, ugyanakkor az orvosi műhibákat kiküszöböljék.