2024. április 16., kedd

Kertészmérnökképzés két évtizede Zentán

Jubilált a Kertészek Egyesülete is – Ünnepi műsor a Művelődési Házban

Szombaton Zentán a Művelődési Házban ünnepelték meg a gödöllői Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara Zentai Konzultációs Központjának 20 éves jubileumát. Kettős jubileumot tartottak, hiszen a kertészmérnöki képzés megindulása után öt évvel megalakították a Kertészek Egyesületét is. A színvonalas művelődési műsorral tarkított ünnepségen részt vettek a kar és a konzultációs tagozat vezetői és tanárai, az egykori diákok, valamint a helyi és a vajdasági magyar politikum kiemelkedő személyiségei.

Magyar Ferenc főigazgató díszoklevelet adott át Lengyel László tagozatvezetőnek (Gergely Árpád felvétele)

Magyar Ferenc főigazgató díszoklevelet adott át Lengyel László tagozatvezetőnek (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke kiemelte a zentai felsőoktatási képzés nagy jelentőségét a helyben tanulás szempontjából. Hangsúlyozta, hogy a szülők és a tanárok feladata az egyetemre induló gyerekeiket maradásra ösztönözni. A szülőföldön maradás legkézenfekvőbb módja, ha az érettségizőket az Újvidéki Egyetem széles kínálata felé irányítjuk, amihez a szerb nyelv minimum alapismerete szükséges. Mindannyiunk érdeke, hogy a Zentai Konzultációs Központ hatékonyan és korszerű módszerekkel dolgozzon, és versenyképes szakembereket képezzen közösségünk számára.

Magyar Ferenc, a Szent István Egyetem főigazgatója a zentai kertészmérnökképzés 20. évfordulója alkalmából díszoklevelet adott át Lengyel László tagozatvezetőnek. Köszöntőjében elismerően szólt a tanárok, a konzulensek és a társintézmények munkájáról, akik, amelyek hozzájárultak a kar kihelyezett tagozatának létrejöttéhez. A zentain kívül Nyárádszeredán és Beregszászon működik hasonló képzés. Jövőre a felvidéki Révkomáromban is megkezdi munkáját a kar legújabb kihelyezett tagozata.

Simon Gergely, a kertészettudományi kar kihelyezett tagozatainak vezetője a zentai tagozat fejlődését töretlennek nevezte. Az itt végzett hallgatóktól pozitív visszajelzéseket kapott az itt szerezhető tudás alkalmazhatóságáról. A sikeres képzés a társintézmények közötti kiváló együttműködés eredménye.

A konzultációs központ tagozatvezetője, Lengyel László elmondta, hogy a felsőoktatási intézmény a kezdetektől fogva a vajdasági gazdálkodóknak nyújt olyan szakmai ismereteket, tudást és tapasztalatokat, amelyek birtokában versenyképes árutermelést tudnak elérni szülőföldjükön, és megállják a helyüket akár a szélesebb régióban is. A Zentán szerzett tudással a fiatal végzett mezőgazdasági szakemberek képessé válnak az önálló gazdaság vezetésére. A konzultációs központ nagy hangsúlyt fektet a különböző tudománynépszerűsítő programokra is. Az elkövetkezőkben tovább korszerűsítik az oktatási módszereiket, és fejlesztik az elektronikus képzési formákat, de megmaradnak a gyakorlati foglalkozások is.