2024. március 28., csütörtök

Szlovénia új befogadóállomásokat épít

Egy esetleges újabb migrációs hullám, valamint az illegális határátlépések megelőzése és kezelése érdekében Szlovénia hat új befogadóállomást létesít, kettőt az osztrák, négyet pedig a horvát határ közelében - közölte Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára hétfőn.

A politikus kijelentette: a migránsok legfeljebb 72 órát tartózkodhatnak ezekben a táborokban, miután vagy menekültközpontokba szállítják őket az ország belsejébe, vagy ha nem kérnek menekültstátuszt, amelyek elbírálását felgyorsítják, akkor visszatoloncolják őket abba az államba, ahonnét jöttek. Hozzátette, hogy a szlovén kormány kész szigorítani a menekültjogi törvényen, és már javaslatot tett a külföldiekről szóló törvény módosítására is.

"Ljubljanának nem érdeke, hogy potenciális migránsok hosszabb ideig bolyongjanak az ország belsejében" - mondta, hozzáfűzve, hogy az illegális bevándorlók lehetséges ott-tartózkodása ellenőrzött és biztonságos lesz.

A befogadóállomások létesítése ellen több járásban is tüntetéseket szerveznek szerdán. Ezzel kapcsolatban Sefic úgy nyilatkozott, hogy az említett központok ideiglenesek lesznek, és a rendőrség állandó felügyelete alatt állnak majd, ezért nem kell attól tartani, hogy "ellenőrizetlen helyzet áll elő, vagy a migránsok tovább tartózkodnak ott a menedékkérelmeik hosszú elbírálása miatt".

Hétfőn hivatalosan Szlovéniába látogatott Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, aki Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszterrel folytatott a sajtó elől elzárt munkatárgyalásokat.

A rendőrség hivatalos adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában tavaly október óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba.

Márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

A szlovén kormány adatai szerint a menekültek és migránsok ellátására és szállítására eddig 46 millió eurót fordított az állam, az Európai Unió viszont erre a célra csak 9,4 millió eurót folyósított Szlovénia számára.