2024. április 18., csütörtök

Magyarzó Pistike messéi

A Zacsekéknél kitört a családi botrány! De nem a Peti egyesei miatt, hanem azért, mert az anyós egy hete nem hajlandó szóba állni a vejkóval.

- Mi történt maguknál, Zacsek zomzéd? – aggóda együttérzéssel amama. – Csak nem tett valamilyen csúnya megjegyzést a kedves anyósára, és megsértette az érzékeny lelkületét? Vagy célzást a csípőbőségére? Mert az nagyon fájó tud lenni.

- Jesszusom! Csak nem jelentkezett önként a migránsok befogadására, Zacsek? – ijedeze amama. – Mert akkor igaza van a kedves anyósának.

- Dehogy jelentkeztem, nem ment el az eszem! Hanem az a nagy bűnöm az anyósom szemében, hogy nem küldtem el a levélszavazatomat a kvótanépszavazásra. Azt mondja: az ilyen semmirekellő alakok miatt lett érvénytelen a referendum, mint amilyen én vagyok. Akik kényelemből elmulasztották a voksolást, és kellemetlen helyzetbe hozták Orbánékat.

- Igazán nem szép magától, Zacsek, hogy nem élt az alkalommal és nem foglalt állást egy ilyen fontos nemzeti ügyben – veté közbe atata. – Láthatta, hogy mennyire fontos volt a kormánynak a minél nagyobb részvétel, kampányolt, aki csak tehette, még a mi véemeszünk is. Ugyanis az eredmény birtokában fognak harcot folytatni a brüsszeli bürokratákkal a kényszerbetelepítés ellen.

- Lehet, hogy fontos volt nekik, Gyula zomzéd, de ne engem, a határon kívülit okolják a kudarcért, hanem a belülieket. Ők maradtak többségben otthon minden kampány ellenére. Ki tudja miért, nem tartották olyan életbevágóan fontosnak a szavazást. Én csak nem akartam beleavatkozni az ő dolgukba, mert elvégre engem személy szerint nem érint a dolog, sőt, ha jobban belegondolok, még rosszul is járok, mert itt nálunk fognak feltorlódni a szerencsétlen migránsok. És akkor hiába is szavaztam volna így vagy úgy.

- Magával kár vitatkozni, Zacsek – legyinte atata. – Mert látom, hogy nem tudja túltenni magát a kisebbségekre jellemző önző és kicsinyes magatartáson, és nem képes nemzetben gondolkodni. Még szerencse, hogy az ilyenek, mint maga, már köztünk is egyre kevesebben vannak.

Amama szerint a Zacsek zomzédnak azért sincs igaza, mert nálunk is követik a magyar példát. Népszavazást még nem írtak ki, de az emberek már azt rebesgetik, hogy nálunk is lesz kerítés!

- Honnan szeded ezt a butaságot, Tematild, hogy Szerbia is a magyar utat követné? – csodálkoza atata.

- Egyáltalán nem butaság, Tegyula. Nem hallottad, hogy mit mondott a Nikolics elnök? Hogy Szerbia nem lesz olyan tölcsér, amelybe csak beleömlenek a migránsok, de nem ömlenek ki a másik oldalon. Mert már hétezren beömlöttek és itt is maradtak. Ezért kell a kerítés.

- Nem jól hallottad, Tematild. Az elnök tényleg azt mondta, hogy le kell zárni a határt, de a kerítést nem említette, mert Vucsics még tavaly megígérte, hogy ők humánusabbak, mint mások, ezért nem építenek se falat, se kerítést. Hanem majd a katonaság fogja megakadályozni az érkezésüket, de erőszak alkalmazása nélkül.

- Na, erre a humánus fellépésre kíváncsi vagyok, amit a katonaság fog alkalmazni – kuncoga a cinikus Zacsek. –El tudom képzelni, amint az embercsempészek vezetésével megérkezik a határra egy több tíz fős migráns csoport, és akkor a tizedes megállítja és tolmács segítségével udvariasan megkéri őket, hogy legyen szíves, forduljanak vissza. Mert mi nem vagyunk tölcsér. És akkor ők a tolmács útján elnézést kérnek, és visszafordulnak.

Jaés a Belgrád-Szabadka autópályán a rendőr leállít egy autót. A vezető letekeri az ablakot, és megkérdezi:

- Valamilyen szabálytalanságot követtem el?

- Nem, ellenkezőleg! Éppen azért, mert példás vezetőként minden szabályt betartott, és mert maga a százezredik utas ezen a szakaszon, a közlekedésügyi minisztérium jutalomban részesíti.

- Hú, pedig már azt hittem, a jogsimat akarja megnézni. Az ugyanis már lejárt két éve.

Megszólal a sofőr felesége:

- Egy szavát se higgye, tökrészeg!

Mire a hátsó ülésről közbeszól egy migráns kinézetű utas:

- Ugye mondtam, hogy menjünk a mellékúton ezzel a lopott járgánnyal, ott nincs ellenőrzés.

A csomagtartóból is kiszólnak:

- Átértünk már a határon? A Fatima meg a gyerekek már nagyon rosszul vannak…

Ámde nemcsak a migránsok okoznak gondot, hanem a meteorológusok is. A héten úgy lehűlt, hogy amama virágai mind lekonyultak.

-Ugye mondtam, Tegyula, hogy hozd be a kályhacsövet, mert vége a vénasszonyok nyarának, és fűteni kell – korholá a nem törődő fatert amama. – Most melegedhetünk a méregdrága kilowattokkal. A hegyekben már le is esett az első hó.

- Naés? – kontráza atata. –Tudtommal mi síkságon élünk. Ráérünk még a fűtéssel.

-Nekem van egy jól bevált módszerem a hideg elleni védekezésre – szóla a Zacsek. – Sokkal olcsóbb, mint a tűzifa vagy a szén. Egy kupica papramorgó reggel, egy kupica este. A sógoromtól tanultam, neki ezen a téren nagy tapasztalata van. Ő mindent baját így gyógyítja. Ha például vacakol a szíve, akkor megiszik egy pohár vörösbort.

- És a vérnyomást mivel gyógyítja? – érdeklőde amama.

- Fütyülős barackpálinkával.

- És ha fáj a gyomra?

- Arra természetesen gyomorkeserűt használ.

- És vizet mikor iszik?

- Olyan beteg még nem volt a sógor.

PISTIKE, példás síksági és humánus migránsszakértő