2024. április 24., szerda

Kit érdekelnek a szabályok?

Sokan panaszkodnak az utóbbi időben a közlekedési biztonság romlására, ez nem az egyre rosszabb állapotban lévő utak miatt van, hanem sajnos a közlekedés résztvevőinek hanyagsága, figyelmetlensége miatt. Mi okozhatja az utakon ezt a káoszt, nem tudni, feltételezhetően több oka lehet.
Több mint negyven éve aktív résztvevője vagyok a közlekedésnek, négyévesen már két keréken hajkurásztam a chopperemet, ezután több bringát váltottam, majd jöttek a motorok és a személygépkocsik. Tény, hogy nagyot változott a közlekedés az utóbbi évtizedekben, sokkal nagyobb lett a forgalom, az emberek többsége siet, rohan, hogy mindent elvégezzen, hiszen a felgyorsult élet miatt több helyre kell odaérni mint régebben. A nagy sietségnek lehet egy pozitív hozadéka is. Ezzel megvalósulhatna gyermekkori álmom. A Star Trek sorozatban ugyanis évtizedek óta használatban van a teleportáló. Ha egy tehetséges fizikus vagy kutató feltalálja ezt a kiváló szerkezetet, azonnal csökkennének a közlekedési dugók. Képzeljék csak el, ha munkára például egy órával később indulhatnának: otthon belépnének a teleportáló kabinba, egy pillanat múlva pedig már a a munkahelyükön kilépnének a másik kabinból. Nem is lenne olyan rossz, ugye? Arról nem is szólva, hogy a vállalatoknak sem kellene útiköltséget fizetni a dolgozóknak, micsoda haszon!
Jelenleg azonban messze állunk a teleportálástól. Inkább azt vettem észre, hogy a mindennapi közlekedésben már nem arra kell figyelni, hogyan közlekedünk, hanem arra, hogy mások hogyan közlekednek. Gyakran elcsodálkozom, vagy inkább felbőszülök azokon a személyeken, akik fittyet hányva a közlekedési szabályra nem jeleznek, amikor le akarnak kanyarodni a főútról, vagy kocsikáznak a kerékpárúton, leparkolnak az út kellős közepén, mögöttük pedig százméteres sor alakul ki. Újvidéken a Grbavica városnegyedet nagyon szépen beépítették, a parkolókra és a játszóterekre azonban már nem gondoltak, így a lakók az út szélén parkolnak, ezért gyakran forgalmi dugók alakulnak ki, mert a nagyobb méretű gépkocsik beszorulnak a keskeny utcákon kialakított labirintusokba.
Az a baj, hogy ez nincs mindenkinek útban. Úgy tűnik, az emberek egy része belefásult az egészbe, mások viszont meg sem tanulták a közlekedési szabályokat, így számukra természetes, hogy nem jeleznek, amikor közlekedési sávot váltanak, vagy nem tartják be a jobbkéz-szabályt.
Csodákat ne is várjunk, hiszen naponta találkozok olyan esetekkel, amikor látom, a rend őrei sem tartják be mindig a szabályokat, holott róluk kellene a többieknek példát venni. A múlt hónapban kétszer is láttam olyan járőrautót, amelynek nem volt bekapcsolva a világítása, a vezetője mobiltelefont használt, és amikor lefordult a főútra, nem is jelzett. Ezért szabálytalanságért egy egyszerű halandótól lazán elvennék a jogosítványt, és jókora büntetést szabnának ki, sőt lehet, hogy többé nem is ülhetne volán mögé. A karhatalmi erők képviselőinek dölyfösségét természetesen mások is, a fiatalok is látják, akik idejében megtanulják a Orwelli valóságot: mindenki egyenlő, de egyesek egyenlőbbek.