2024. április 25., csütörtök

Jövőre több pénz jut Vajdaságnak

Megszűnnek a sugárterápiás várólisták, elkezdődnek fontos infrastrukturális projektumok, csökken a tartomány adóssága – ígéri a tartományi kormányfő

Száz nap alatt 25 ülést tartott, ezeken 496 napirendi pontot vitatott meg az új összetételű, Igor Mirović vezette tartományi kormány. A kabinet száz napja kapcsán megtartott újvidéki sajtótájékoztatón tegnap a kormányfő azt mondta, az új kabinet a politikai stabilitás mellett döntött, a projektumok mögé felsorakozó álláspontok kormánya ez, mely nem keveredik összeütközésekbe a köztársasági hatalommal, azzal együttműködve kíván fejlesztési elképzeléseket megvalósítani, kiiktatta a vajdasági politikából a csökönyösséget és az ellenkezésen alapuló politikát. Az illetékes köztársasági minisztériumokkal már ebben a száz napban sikerült megfelelő kommunikációt kialakítani – előfeltétele ez annak, hogy a jövőben a tervbe vett projektumok a kivitelés fázisába jussanak – értékelte Mirović. A kormány négyéves megbízatásának elején a megfelelő kádercserét is végrehajtotta – közölte –, a választópolgároktól kapott bizalommal, a kétharmados tartományi képviselőházi többséggel összhangban.
– Az új kormány az elmúlt száz napban meghatározta a prioritásokat, elő tudott készíteni jelentős beruházásokat. Ezek közé tartozik a Vajdasági Rádió és Televízió új székháza projektumának második fázisa, ami a mišeluki, használhatatlan épület lebontását jelenti, az újvidéki Sürgősségi Egészségügyi Központ új épületének felépítése, az egyetemi város rendezési terve, a szabadkai Népszínház építési projektuma. Jelentős beruházások történnek a tartományban, ezek között van az Indofood és a Ferrero újabb befektetése – számolt be a sikeresnek ítélt időszak egyes eredményeiről a tartományi kormány elnöke.

A tartományi kormány tagjai (Ótos András felvétele)

A tartományi kormány tagjai (Ótos András felvétele)

A költségvetéssel kapcsolatos kérdéseket is érintette a kormányelnök a sajtótájékoztatón.

– A legnagyobb eredménynek mégis azt tartjuk, hogy már ebben a száz napban sikerült megállítani a vajdasági pénzek célszerűtlen költését. A költségvetés módosításával szavatolni tudtuk az új tartományi kormánycélok megfogalmazását, melyek még inkább kifejezésre jutnak majd a jövő évi költségvetésben. 2017-ben, ez már teljesen biztos, több pénz lesz Vajdaság büdzséjében, mint az idén – fejtette ki.

MINDEN DINÁR SZÁMÍT

A következő két hónap alatt a tartományi adminisztráció felülvizsgálja majd Vajdaság adósságának a helyzetét is, és olyan intézkedéseket fog eszközölni, amit már az előző, Demokrata Párt által vezetett kormány is megtehetett volna, s melyekkel jelentős megtakarításokat lehet elérni. A kormányfő elmondta, Vajdaság jelenleg 9,15 milliárd dinárral tartozik, s a tartozás szerkezetében 1 milliárd dinár a kamat. A bankpiacon az elmúlt két évben már olyan feltételek uralkodnak, amelyeknek a kihasználása révén a tartomány 200 millió dinár körüli összeget is megspórolhat. Lehet, hogy az előző kormány számára nem jelentett semmit egy ekkora összeg – magyarázta Mirović –, de a jelenlegi adminisztráció igenis ragaszkodik minden dinárhoz, ami a költségvetésben maradhat – tette hozzá. Az adósság egy elhibázott tartományi politika miatt halmozódott fel – értékelte végül.

Igor Mirović: Teljesen kiszámítható modell alapján kell történnie a tartomány pénzellátásának (Ótos András felvétele)

Igor Mirović: Teljesen kiszámítható modell alapján kell történnie a tartomány pénzellátásának (Ótos András felvétele)

MIROVIĆ LEMOND, HA...

A vajdasági kormány nagy súlyt kíván helyezni az egészségügyi szolgáltatások körülményeinek a javítására is. Mirović kifejtette: a kamenicai kórházkomplexum kettes blokkja végre működik, s ez hamarosan a sugárkezelési várólisták zsugorodásához vezet. Az eddigiekben az volt a helyzet, hogy ezren is szerepeltek a sugárterápiára várók listáján. A kormány számításai szerint a jelenlegi tempóval ezek a listák a jövő év közepére, de legkésőbb végére teljesen megszűnnek. Tervbe vették más egészségügyi intézmények fejlesztését is. Ki akarják építeni a Vajdasági Klinikai Központ B és C épületblokkját, ami harmincezer négyzetméternyi területen több mint 400 új betegágyat jelentene. Mirović felkeltette az újságírók figyelmét, amikor azt mondta, a kormány fennmaradásának feltétele ennek a projektumnak a teljesítése. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre válaszolva elmondta, egyszerűen arról van szó, hogy szerinte nem a XXI. századnak, 2016-nak megfelelő körülmények között kezelik ma a pácienseket ennek a komplexumnak egyes részeiben, s ezen a tényen sürgősen változtatni kell az új kapacitások és modernebb felszereltség megteremtésével.

– Arra kérem a sajtót, hogy nagy figyelemmel kísérje és folyamatos kritikával illesse a klinikai központ bővítési terveinek a megvalósítását. Ezzel ugyanis hozzájárulhat ahhoz, hogy gyorsabban és hatékonyabban dolgozzon mindenki. Mindannyiunk ügye az egészségügy fejlesztése. Sok forgatókönyvet el tudok képzelni ennek a projektumnak a kapcsán. Egyet nem. Azt, hogy ne induljon el a megvalósulás felé, közben pedig én két-három év múlva is ezen a helyen álljak Önök előtt. Ez lehetetlen – fogalmazott Mirović.

VAJDASÁG FINANSZÍROZÁSA GAZDASÁGI KÉRDÉS

Megfelelőbb ütemben kezdtek haladni az utóbbi száz nap folyamán az újvidéki Žeželj-híd helyén épülő híd munkálatai is – közölte még a gazdasági vonatkozású információk sorolásakor a kormányfő.

Az új tartományi kabinet sikeresebb együttműködést valósított meg a nemzeti tanácsokkal is – mondta, majd hozzátette, hogy a költségvetés módosításával jelentősebb anyagi támogatásra is számíthatnak a tartománytól már az idén.

Újságírói kérdésre válaszolva Igor Mirović a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény témakörét is érintette. A kérdésre, miszerint a hagyományos vajdasági zászlót azonnal elfogadták, a pénzellátásról viszont még csak említést sem tettek, márpedig ez utóbbi alkotmányos, nem pedig statútumbeli kötelezettségnek számít, a kormányfő azt válaszolta: a finanszírozási törvény mindenképp prioritást jelent a jelenlegi, Szerb Haladó Párt vezette hatalmi többségnek is. A kérdés megoldása – tette hozzá – nem csupán a tartományi adminisztrációtól függ, a jogszabályt ugyanis, mint ismeretes, a Köztársasági Képviselőháznak kell elfogadnia. Mirović kifejtette, nem politikai kérdésként tekint a finanszírozásról szóló törvény meghozatalára sem.

– Fontos törvényről van szó, melynek elfogadása azt jelentené, hogy teljesen kiszámítható modell alapján zajlana a tartomány pénzellátása. Ezért van szükség erre a törvényre. A jelenlegi tartományi vezetőség ezt a kérdést a politika mezejéről a gazdaság szférájába kívánja átvezetni: Vajdaságnak a gazdaság szempontjából van szüksége erre az előírásra – jelentette ki Mirović.