2024. április 25., csütörtök

Nikolić: Katonákkal kellene védeni határainkat

Tomislav Nikolić köztársasági elnök részletesebben kifejtette hétfői nyilatkozatát, hogy Szerbia lezárja határait a migránsok előtt, amennyiben az Európai Unió államai nem fogadják őket.

Az államfő most közölte, hogy Szerbia nem épít sem kerítéseket, sem falakat, az országhatárokat pedig úgy zárja le, hogy odaküldi a katonaságot. Hozzátette, már hónapokkal ezelőtt engedélyt adott a katonaságnak, hogy segítse a rendőrség munkáját a szerb–bolgár, illetve a szerb–macedón határszakaszon. Ha a katonaságot ki is vezénylik az országhatárokra, az nem jelenti azt, hogy az országba belépni próbáló migránsoknak bármi bántódása esne, fűzte hozzá Nikolić, valamint azt is elmondta, hogy nem tegnap óta ez az álláspontja, a végső döntést azonban a szerb kormánynak kell meghoznia.
– Vučić ismeri álláspontomat, én is az övét. Értékelésem szerint ugyanúgy vélekedünk ebben a témában. Úgy vélem, hogy a migránsválság során sok tekintetben az EU több tagállamánál is emberségesebben léptünk fel, ezért nem hiszem, hogy a szóban forgó intézkedések foganatosításának esetén bármiféle negatív következményeket kellene viselnünk. Szerbia többé nem lehet semmiféle karantén, befogadóközpont, vagy menekülttábor, főleg nem meghatározatlan időre. Nekünk erre nincsen kapacitásunk. Szerbia egyébként is csak tranzitállam a migránsok számára – taglalta Nikolić.