2024. május 10., péntek

Jubilált az első vajdasági magyar labdarúgó-akadémia

Ötéves a tótfhfalusi Nyers István Akadémia

Fennállásának ötödik évfordulója alkalmából kiállítással és alkalmi műsorral egybekötött ünnepséget tartottak szombaton a tóthfalusi Nyers István Akadémia és a Kaszap István Kollégium vezetői és tanulói a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben.

Az eseményt eminens vendégek is megtisztelték jelenlétükkel, többek között a tartományi kormány alelnöke, Nyilas Mihály, Schmitt Pálné Makray Katalin, olimpiai ezüstérmes tornász, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Lisztes Krisztián, a Ferencváros Torna Club képviselője, Cseresnyésné Kiss Magdolna, a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány képviselője, Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, valamint Magyarkanizsa önkormányzatának vezetősége.

A labdarúgó-akadémia hivatalosan 2011. október 10-én alakult meg kis tehetséggyűjtő központként, amelyből mára első osztályú akadémiává nőtte ki magát országon belül és a határokon túl is. A tehetségek kibontakoztatása és kinevelése a legfőbb célja, hogy a Vajdaság területén élő, a sportban kiemelkedő fiatalokat tömörítse és szakemberek segítségével még magasabb szintre emelje. A labdarúgás mellett a kosárlabda, röplabda, kézilabda és az asztalitenisz is szerepet kap Tóthfaluban, de a legnagyobb sikerekkel és a legtömegesebb jelenléttel a focisták büszkélkedhetnek. Napjainkban a teljes szakmai stábban hét edző van, akik hatvan gyerekkel foglalkoznak u-13, u-15, u-17 és u-19-es csapatokban. A Ferencvárosi Torna Clubbal és a Coerver® Coaching Srbija céggel együttműködve az ide járó kis tehetségek minden támogatást megkapnak ahhoz, hogy kiváló szakmai gárda mellett tudjanak fejlődni és továbbjutni a ranglétrán, néhány hete pedig új videoelemző szoftvert, a Match-meetinget is alkalmazzák, melynek segítségével a szülők is nyomon tudják követni gyermekeik tevékenységét.

Az alkalmi műsor előtt az érdeklődők kiállítást tekinthettek meg, amely bemutatta az elmúlt öt év eseményeit, sikereit, bepillanthattak a kollégium mindennapjaiba, illetve a névadóról, Nyers Istvánról is átfogó képet kaphattak.

Az ünnepség Utasi Jenő tóthfalusi plébánosnak, az akadémia megálmodójának a köszöntőjével kezdődött. Elmondta, hogy amikor megalapították az intézményt és kezdték felvirágoztatni a diákotthont, tíz évet tűztek ki maguknak terveik megvalósításához. Ebből az első félidő lejár.

– Alkalmas pillanat ez, hogy visszatekintsünk az elmúlt öt évre, az eddigi történésekre a kiállítás és a műsor részeként bemutatásra kerülő rövidfilm által. Továbbá alkalmas pillanat, hogy köszönetet és hálát adjunk a Jóistennek az adott kegyelmekért és a sok lelki erőért, amire szükségünk volt mindannyiunknak. Köszönetet mondok támogatóinknak, akik nélkül nem tudtuk volna felvirágoztatni ezt a kis közösséget, és megvalósítani elképzeléseinket, és persze a szülőknek, akik ránk bízták legnagyobb kincsüket, a gyermekeiket.

Üdvözlő- és bíztató beszédet intézett a gyerekekhez és a résztevőkhöz a példaképnek tekinthető, sikeres focista, Lisztes Krisztián, a Fradi-utánpótlás vezető helyettese. Elmondta, hogy ő is salakos pályán kezdte egykor, és mindig az volt a vágya, hogy a sok tapasztalatot és tanítást, amit kapott, egyszer vissza tudja adni a fiataloknak, és bízik benne, hogy a Ferencváros és Tóthfalu együttműködése az eddigiekhez hasonlóan jól fog alakulni, és megfelelő időben a megfelelő helyre tudják vinni az akadémiáról a gyerekeket.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere is arról beszélt, hogy egy kis közösség életében és megmaradásában a legfontosabb az összefogás, mely ha megvan – úgy, mint Tóthfalu esetében –, megéri belefektetni az önkormányzati, országos és nemzetközi fejlesztéseket, támogatásokat, és így tudnak lépésről lépésre haladni. Tősgyökeres magyarkanizsaiként, fejlesztési szakemberként még emlékszik arra, mi volt tíz-húsz évvel ezelőtt Tóthfaluban, és elmondható, ahhoz képest hatalmas lépéseket tett meg a fejlődés útján a község egyik legkisebb települése.

Az edzők közül Volford Tibor és a segédedzői funkciót betöltő, még tanuló Kiss Róbert mondta el tapasztalatait és terveit, továbbá Pirityiné Szabó Judit is ösztönző beszédet intézett a diákokhoz és vezetőkhöz, de Bata Ferenc, a tóthfalusi helyi közösség elnöke, illetve Vajda Antal nevelőtanár is megosztotta gondolatait a közönséggel.

A műsor záró részében Berec Katinka nevelőtanár, a tóthfalusi Tutti gyermekzenekar vezetője által betanított zenés összeállításban felléptek a sportegyesület, a diákotthon és a zenekar tagjai egy jól komponált, néhol megható elemekkel tarkított összeállítással.

Tóthfaluban nincs megállás! Már a következő öt év tervei körvonalazódnak. Közéjük tartozik az edzők, nevelők továbbképzése, sőt, az önfenntartó életmód reményében facsemeték ültetésén és kis gazdasági udvar létrehozásán munkálkodnak, valamint állattartás gondolatával is kacérkodnak. Ahhoz azonban, hogy mindez létrejöhessen, igen komoly társadalmi összefogásra van szükség, akkor talán a megálmodott műfüves pálya, az öltözők és a tornaterem sem lenne többé álom a faluban, mint ahogy a sportturizmus fellendítése is megvalósulhatna.