2024. április 25., csütörtök

Nevelőszülő kerestetik

Magyar befogadó családok jelentkezését várják Csókán – Az állam fizeti a nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek költségeit

A valamilyen okból szülők nélkül maradó vagy a problémás családoktól elvett gyerekeket az állam igyekszik önként jelentkező, alkalmas befogadó családoknál, nevelőszülőknél elhelyezni.

A csókai szociális központ épülete (Gergely Árpád felvétele)

A csókai szociális központ épülete (Gergely Árpád felvétele)

Az állami gondozás, az intézetben való elhelyezés nem szolgálja a család nélkül maradt vagy a családból kényszerből kiragadott gyerekek érdekeit, zavartalan fejlődésüket. A nevelőszülőknél való elhelyezés a jobbik megoldás, és az érintett gyermek pszichoszociális fejlődése szempontjából is előnyösebb, ha sikerül számukra alkalmas befogadó családot találni hosszabb-rövidebb időre.

A témával kapcsolatban Aleksandra Raičević, a csókai szociális védelmi központ igazgatónője elmondta, hogy több befogadó családra lenne szükség, amelyek állami költségen vállalnák egy, esetleg több gyermek nevelését is arra az időszakra, amíg nem kerülhetnek vissza a vér szerinti szüleikhez. A szociális központ szorgalmazza, hogy a nevelőszülőkhöz került gyermek fenntartsa a kapcsolatát a vér szerinti szüleivel, és amint lehetővé válik, a családból kikerült gyermeket újra visszaadják a vér szerinti szülőknek. Előfordul, hogy erre nincs meg a lehetőség. A nevelőszülői szerep elhivatottságot igényel, nagy felelősséggel jár, és olykor a befogadott gyermek nagykorúságáig, önállósulásáig is tarthat. A nevelőszülőknél való elhelyezést mindig a szociális központ szakembereinek a véleményezése előzi meg. Előfordul, hogy a családban jelen lévő erőszak, a gyermek elhanyagolása miatt sürgősen befogadó családot kell találni a bántalmazott kiskorú számára.

– Hogyan válhat valaki nevelőszülővé?

Aleksandra Raičević (Gergely Árpád felvétele)

Aleksandra Raičević (Gergely Árpád felvétele)

– A szociális központunkban jelentkezhetnek azok a családok, amelyek felkészültnek érzik magukat a nevelőszülői feladatok ellátására. Az első kapcsolatfelvétel alkalmával elbeszélgetünk a jelentkezőkkel, kitöltjük a szükséges dokumentumokat, és ismertetjük, hogy milyen feltételek mellett válhat valaki nevelőszülővé. Központunk munkatársai ellátogatnak a jelentkező családhoz, ahol a helyszínen győződnek meg a gyermek befogadására jelentkező személy vagy házaspár szociális körülményeiről. Ezt követi egy felkészítő tanfolyam, összesen 11 alkalommal találkozunk a nevelőszülő-jelölttel vagy -jelöltekkel. A felkészítő képzésről igazolást adunk, ami két évig érvényes. A nevelőszülőknek alkalmas személyek bekerülnek a szociális központ nyilvántartásába. Amikor szükség mutatkozik nevelőszülőre, a nyilvántartásunkból választunk alkalmas pótszülőket. Aki maga is szociális segélyt kap az államtól, az nem lehet nevelőszülő – mondta Aleksandra Raičević, majd így folytatta:

– Igyekszünk a rászoruló gyermekek számára megtalálni a legmegfelelőbb befogadó személyt, pótcsaládot. Az állam meghatározott tarifarendszer alapján megtéríti a nevelőszülők költségeit és a befektetett munkájukat. A gondozásba vett gyermekek számára meghatározott lakhatási, tanulási és egyéb életfeltételeket kell biztosítania. Egy gyerek után a nevelőszülő az államtól 24 000 dinár juttatást kap, amit a gyermek szükségleteire, étkeztetésre, ruházkodásra stb. kell fordítani. A nevelőszülői munkáért is jár 15 000 dinár fizetség. Ezenfelül minden évben az iskolai felszerelést ingyen kapja a gyermek, az iskolába utazás, a kirándulás és a középiskolai érettségi alkalmával jelentkező költségeket is megtéríti az állam. Ha valaki két gyereket fogad be, a velük való törődésért egyenként 9290 dinár fizetség jár – ismertette a szociális védelmi központ vezetője, majd hozzátette:

– Csóka község területéről 20 gyereket helyeztünk el nevelőszülőknél, egy részüknek községen kívül találtunk megfelelő nevelőszülőket. Több magyar befogadó család jelentkezésére lenne szükség, mert kevés a magyar ajkú nevelőszülő, akiknél el tudnánk helyezni azokat a magyar gyerekeket, akik állami gondozásba kerültek, de zavartalan fejlődésük érdekében mihamarabb családi környezetbe, nevelőszülőknél kellene őket elhelyezni – mondta Aleksandra Raičević.