2024. április 19., péntek

„Nem tudunk mihez kezdeni a migránsokkal”

Aleksandar Vučić szerint a migránsválság java csak most kezdődik

A New Yorkban vendégeskedő Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök a Szerbiát és az Európát sújtó migránsválságra is kitért egyik felszólalásában. Értékelése szerint az igazi migrációs válság még el sem kezdődött, a java csak most következik. Mint kiderült, a szerb miniszterelnök nem optimista azzal kapcsolatban, hogy az EU hamarosan megoldást talál a problémára.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

– A válság kezdete óta most vagyunk kénytelenek a legkomolyabb problémákkal szembesülni. Jelenleg 7 ezer migráns tartózkodik Szerbiában. Nem tudják, hogy hová, merre induljanak tovább. Nem tudják, hogy mihez kezdjenek magukkal, mi pedig nem tudjuk, hogy mihez kezdjünk velük, hiszen nem akarnak Szerbiában maradni. A Szerbiába érkező migránsok 83 százaléka Afganisztánból érkezik, 99 százalékuk férfi, aki nő, gyermek és szülők nélkül utazik. Szerbia jól bánik a migránsokkal, szolidárisan és emberségesen lép fel – magyarázta Vučić.

A szerb miniszterelnök sokat vár a szombaton Bécsben megtartandó konferenciától, ahol az EU csúcsvezetése és a migránsok útvonalán fekvő országok vezetői próbálnak sokadszorra megoldást találni a problémákra.