2024. március 29., péntek

A vad bika hátán

A hétvégén kezdődik Belgrádban a BITEF – Urbán András Hazafiak című rendezése is a versenyprogramban

A vad bika hátán elnevezéssel tartják az idén az 50. BITEF-et. A szombaton kezdődő nemzetközi színházi fesztivál repertoárján 12 előadás szerepel. Az európai produkciók mellett Kínából, Szingapúrból, Libanonból is érkeznek előadások.

Ám nemcsak a színházi fesztivál jubilál az idén, hanem a színházi kritikusok nemzetközi egyesületének kongresszusa is, amely ugyan 28. alkalommal kap helyet e fesztivál keretében, de idén kerül 60. alkalommal megrendezésre. A kongresszusnak köszönhetően szeptember 25-e és 30-a között mintegy 40 országból érkeznek színházi szakemberek, és ez alkalommal adják át a Thalia-díjat Femi Osofisan, nigériai drámaírónak, rendezőnek.

Az idei BITEF, amely szeptember 24-én kezdődik és október 2-áig tart, kilép az európai keretek közül, és visszatér az eredeti, a világ színházi törekvéseit bemutató mivoltához. Így erre a valamivel több, mint egy hétre Belgrád és Újvidék számos, elsősorban a migránskérdést, a kerítésemelést, az európai izolációt, illetve az Európán kívüli kultúrák iránti hozzáállást dolgozták fel.

A BITEF-en 12 előadást mutatnak be 9 nap alatt, a világ minden tájáról, így Kínából, Szingapúrból, Libanonból is érkeznek előadások, csakúgy, mint Európából: Németországból, Ausztriából, Lengyelországból, Franciaországból, Horvátországból, és hazai előadások is szerepelnek a fesztivál repertoárján.

Az első előadást 24-én mutatják be, amikor a lengyel Teatr Polski Bidgošč, Kantor Downtown című előadását mutatják be a Bitef Színházban, mégis a fesztivál hivatalos megnyitójára vasárnap este kerül sor a Belgrádi Nemzeti Színházban, amikor a pekingi Tao Táncszínház 6 & 7 című előadását tekintheti meg a közönség. A koreográfus Tao Je.

Urbán Andrásnak a Belgrádi Nemzeti Színházban rendezett, Jovan Sterija Popović Rodoljupci (Hazafiak) című műve alapján készült előadása október 1-jén szerepel a programban.

A BITEF-nek számos kísérő programja is lesz. Így mindjárt 24-én a Felhő a BITEF felett címmel nyílik meg az a négy helyszínen megálmodott kiállítás, amely összefogja a fesztivál elmúlt 50 évét, így az érdeklődők megismerkedhetnek a fesztivál gazdag történelmével és hagyományaival. A multimediális kiállítás a BITEF és a Szerbiai Rádió és Televízió együttműködését mutatja be az állami televízió székházában. Az Atelje 212 színházban pedig azokat az emlékeket tekinthetik meg az érdeklődők, amelyek rámutatnak arra, miként indult útjára ez a régit és újat ötvöző színházi fesztivál. A harmadik helyszín a New Moment galéria, ahol a fesztivál plakátjait állítják ki, és a kiállítási séta a Bitef Színházban ér véget, ahol a fesztivál és a színház kapcsolatába nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A kiállítást az Európai Örökség napjával összhangban tartják.

Ugyanakkor hagyományosan megszervezik a BITEF filmen és a BITEF Polifónia elnevezésű kísérő programokat is, de újdonságnak számít a BITEF Amfiteátrum és a BITEF Könyvtár. És ezúttal is felállítják a Cirkobalkan cirkuszi sátrat is. A rendezőkkel való beszélgetésre is lehetőség nyílik több esetben az előadást követően.