2024. április 20., szombat

In vino veritas

Borban az igazság, borban a vigasz – Kórusszemle Csókán a bor és a dal jegyében
Az adai Vadvirág Művelődési Egyesület asszonykórusa

Az adai Vadvirág Művelődési Egyesület asszonykórusa

Csókán a hétvégén az Orpheus Művelődési Egyesület In vino veritas címmel rendezte meg hagyományos kórustalálkozóját. A szombat délelőtti program a borlovagrendek és borpincék bemutatkozójával kezdődött, erre az eseményre még a lengyelországi Wisla településről is érkeztek vendégek, akik szoros kapcsolatot tartanak fenn a Tiszaszentmiklóson élő lengyel közösséggel.

A Művelődési Ház nagytermében az esti műsorban az Orpheus Művelődési Egyesület férfi kórusa nyitotta meg a fellépők sorát, majd a székesfehérvári Alcon Köfém Nyugdíjasklub férfikara következett. A székesfehérvári Gabrovics Pál népszerű dalokkal szórakoztatta a közönséget. Az adai Vadvirág Művelődési Egyesület asszonykórusa 19 éves fennállása alatt számos díjat szerzet, a lelkes asszonyok Csókán is bizonyították énektudásukat. Magas művészi színvonalat képviselt a Kolozsvári Magyarutcai Dalnokok vegyes kórusa, amely dalcsokorral lépett föl. Horvátországból az eszéki Népkör MKE Vegyes kara idén is eleget tett a csókai szervezők borünnepi meghívásának.

A kórustalálkozó baráti hangulatban zajlott, a fellépők régi ismerősként köszöntötték egymást. Tápai Tibor, az Orpheus Művelődési Egyesület vezetője a kórusszemlét a következő szavakkal méltatta:

– Kodály és Bartók szerint a magyar ember az énekével mindent ki tud fejezni, ha szomorú, azt is meg tudja énekelni, ha jó kedve van, azt is meg tudja énekelni. Mi most jókedvvel, a szüret kezdetén a jó bor tiszteletével gyűltünk össze Csókán. A bort Noé mentette át az emberiség javára, ezzel mintegy ellensúlyozva a teremtéskor keletkezett hibákat. A jó bornak lelke van, mert a jó gazda a szőlőjének reggel jó reggeltet, este jó estét köszön.

A kórustalálkozó után a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában hajnalig szólt a dal és a vidám ének. Az esti mulatságon az Orpheus Művelődési Egyesület Bánság tamburazenekara is bizonyított, nótázásra bírva és táncra perdítve a vendégeket. A szép számban jelen levő helybéli fiatalok előtt bizonyítottak a régi és az új dalostársak, erősítve egymás hitét, hogy őrzik és átörökítik hagyományainkat a jövő nemzedékének.