2024. április 19., péntek

„Nem támogatom a kerítés felépítését”

Vučić: Tudjuk, hogyan óvhatjuk meg az országunkat, még ha a migránsok száma egyre csak növekszik

A kormánytagok közül csak jómagam nem támogatom a fizikai határzár felállítását a déli határrészen – jelentette ki Aleksandar Vučić kormányfő vasárnap este, amikor a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) Oko című műsorában vendégszerepelt. Ugyanakkor hozzátette, Szerbia nem válhat a migránsok táborhelyévé.

– (Nebojša) Stefanović, (Aleksandar) Vulin barátaim és még néhány ember, akinek a véleményét tiszteletben tartom, akik Szerbiáért küzdenek, a kerítés mellett szállnak síkra. Csak én vagyok ellene, nem akarom, hogy falat emeljünk. De Szerbia nem lehet parkolóhely sem a menekültek számára – hangsúlyozta a kormányfő.

Kiemelte, a menekültek száma egyre növekszik az ország területén, jelenleg megközelítőleg 6500 migráns tartózkodik Szerbiában, 81 százalékuk afgán.

– Ezek a fiúk nagyon agresszívek, gondot okoznak elsősorban Belgrádban. Már rajtakaptuk őket, hogy lopnak, és viselkedésük is kifogásolható. Ez nem azt jelenti, hogy szigorúbb bánásmódban kell őket részesítenünk, de óvatosnak kell lennünk – mondta, majd hozzátette, Szerbia nem képes befogadni több menekültet, hiszen azok, akik itt ragadtak, nem tudják folytatni útjukat Nyugat felé.

A műsorvezető arra a kérdésére, hogy a morális elégtételen kívül, miért nem támogatja a határkerítés felállítását, Vučić kérdéssel válaszolt.

– Ha okosak lettünk volna, itt tartottuk volna a szíriai családok egy részét, hiszen voltak közöttük jó szakemberek, orvosok. Magamat okolom, hogy nem így cselekedtünk. Csak elfogadható feltételeket kellett volna nekik felkínálni – mondta Vučić.