2024. április 25., csütörtök

MagyarZó Pistike messéi

Olyan összevisszaság van mostanában a világban, hogy amama totál belezavarodik.

– Én nem tudom, Tegyula, kell-e nekünk is szavazni a kvótáról, amit annyit hirdetnek mindenfelé. Valaki így mondja, valaki meg amúgy mondja. Az se jó, ha szavazok, az se, ha nem, mert akkor megszólnak.

– Ugyan ki szólna meg, Tematild? – csodálkoza atata. –Ebbe senki se szólhat bele, mert ez tisztára csak rád tartozik. Ahogy érzed, úgy szavazol, ha már van kettős állampolgárságod. Vagy nem szavazol. Ez is lehetséges, ilyen a demokrácia. A szavazás mindig lelkiismereti dolog. Nem értem, mitől kell félned?

– Attól Tegyula, nehogy ártsak az anyaországiaknak. Hogy jövök én ahhoz, mint határon túli, hogy ártsak például a Juci tantiméknak?

– Ne beszélj butaságot, Tematild! Mivel ártanál a Juciéknak?

– Azzal, hogy a nemet karikázom be. És akkor jön Brüsszel, és kizárja őket az unióból. Ahová alig várták, hogy belépjenek, és ahová olyan szépen beilleszkedtek. A Juciék környékére rá se lehet ismerni, úgy kicsinosították uniós pénzekből! És amióta uniós tagok lettek, úgy felvitte isten a dolgukat, hogy hol Bécsbe kirándulnak, hol meg Münchenbe. És micsoda autójuk van! A Trabantot már el is felejtették, amivel azelőtt hozzánk jártak. Sose bocsátanám meg magamnak, ha miattam rosszra fordulna a sorsuk! Mert nem engem zárnak ki, hanem őket.

– Hogy jut eszedbe ilyen szamárság, Tematild, hogy a népszavazás miatt kizárnák őket az unióból? – bosszankoda atata.

– Nem szamárság, Tegyula, mert olvastam a luxemburgi miniszter nyilatkozatát, aki már ezt javasolja. Tudod milyen furmányosak a brüsszeliek, mindig a kisebbiken verik el a port.

–Lári-fári! Igaz, hogy vannak olyan uniós politikusok, akiknek nem tetszik a kerítés meg a mostani népszavazás, meg a migránsok elleni kampány, amit ők gyűlöletszításnak neveznek, de attól még nincs szó kizárásról. Majd elmúlik ez az ideges hangulat, amit a migránsválság idézett elő, és megy minden tovább a maga útján.

– Hát én már előre röhögök azon, hogy milyen büntető intézkedéseket fognak kitalálni Szerbia ellen, ha egyszer majd uniós tag lesz – kuncoga a Zacsek.

– Nem értem, Zacsek, hogy jön most ide Szerbia uniós tagsága?

– Úgy, Gyula zomzéd, hogy a pedáns brüsszeliek szeretnék a maguk szabályai szerint fegyelmezni az új tagokat. És ha már a magyar népszavazás miatt a kizárást emlegetik, mit szólnak majd akkor, ha ide megint meghívják az imádott Vlagyimirt, az orosz elnököt? És olyan díszes katonai parádéval várják, mint amilyent a Tómó rendezett neki tavalyelőtt?

Jaés atata hallott egy vadonatúj orosz viccet!

Putyin és Medvegyev 2040-ben kettesben üldögél a Kremlben. Megszólal az aggastyán Putyin:

– Te Gyima, olyan feledékeny vagyok mostanában, nem jut eszembe, hogy most ki az elnök és ki a miniszterelnök kettőnk közül?

Medvegyev feláll, kibotorkál a folyosóra, megigazítja a szemüvegét, ránéz a szoba ajtaján lévő táblára, és azt mondja:

– Most én vagyok a miniszterelnök, Vologya.

Erre Putyin:

– Na, akkor te mész vodkáért...

Újabban a Zacsek anyósa is politizál, ami abban nyilvánul meg, hogy minden este lefekvéskor elmond egy miatyánkot Donald Trump győzelméért.

– Talán megtetszett magának ez a sárga frizurás milliárdos, anyuka, azért imádkozik érte? – csodálkoza a Zacsek. – Valóban nagy nőcsábász hírében áll, már a harmadik feleségét fogyasztja. Viszont teljesen járatlan a világpolitikában. Arra nem gondol, hogy mekkora felelőtlenség lenne egy ilyen embert választani a világhatalom Amerika elnökének? Miért nem szimpatikus magának Hillary, aki mégiscsak ért a politikához?

– Azért, fiam, mert ha ő győz, akkor nálunk háború lesz. Azt mesélik a nyugdíjasotthonban, hogy a vérszomjas sipik csak arra várnak, hogy megválasszák Hillaryt, és akkor rögtön megindulnak Szerbia ellen. Mert a Clinton família az ő szövetségesük, és egyszer már bombázták Szerbiát az ő kedvükért.

– Én nem is csodálkozok ezen a kitaláción – jegyzé meg atata. – Sajnos, nálunk még mindig makacsul tartja magát az a fáma még vezetői körökben is, hogy a NATO minden ok nélkül bombázott bennünket. És nem azért, mert a Szlóbó-rezsim etnikai tisztogatásba kezdett Koszovóban. Ezért még a fekete ördögöt is szívesebben látnák Amerika élén, mint Hillary Clintont. Akit ráadásul még az ő Putyinuk is kimondottan utál.

– Naná, hogy utálja, amikor azt mondta rá egy alkalommal, hogy mint volt KGB-és ügynöknek, nincs lelke – fűzé hozzá a Zacsek. – Meg azt is felrótta neki, hogy a ruszkiknál hadilábon áll a demokrácia. Mert a demokráciára Hillary nagyon kényes.

Jaés Trump szívrohamot kap, meghal és egyenesen a pokolba kerül. Az ördög már várja.

– Ez jól hangzik – gondolja Trump amikor elindulnak.

Az ördög kinyitja az első ajtót. Ott egy nagy uszodában Reagan fuldoklik; elmerül, felmerül, elmerül, felmerül...

– Á, nem – mondja Trump –, ez nem nekem való, nagyon rossz úszó vagyok.

Az ördög kinyitja a második ajtót. A szoba tele van sziklákkal és Nixon próbálja a köveket egy fakalapáccsal összetörni.

– Nem, nekem problémám van a vállammal, nagy kín lenne nap mint nap követ törni.

Az ördög kinyitja a harmadik ajtót. A szobában Clinton fekszik a hátán, kezénél és lábánál fogva a padlóhoz kötözve. Clinton fölött Monica Lewinsky guggol és cirógatja.

– Na, ezt el tudnám viselni – mondja Trump, és előre dörzsöli a kezét.

– Rendben – mondja az ördög. – Mónika, szabad vagy!

PISTIKE, furmányos szövetséges és tanácstalan szavazó