2024. április 25., csütörtök

A legalizációs ügyek felét megoldották

Szabadkán jól halad a munka, de még mindig sok a lezáratlan és meg sem kezdett ügy – November 27-ig minden illegális objektumot összeírnak a városban

2015. november 27-én lépett hatályba a legalizációról szóló új törvény. Ez sorrendben a hetedik olyan jogszabály, amely próbát tesz arra, hogy rendet teremtsen az építkezés területén az országban. Szerbiában több mint egymillió hétszázezer illegálisan épült objektum van. A legújabb törvény életbe lépésétől egy év áll a rendelkezésére a felügyelőségeknek, hogy a műholdfelvételek alapján összeírják az illegális objektumokat.

Az összeírást, vagy az egyelőre illegális épületek önkéntes bejelentését követően végzés érkezik majd az érintettek címére, amelyben az épületek bontásáról határoznak. Ez azonban csupán formai döntés, s egyébként a legalizációs folyamat első lépése. A határozat eljut az illetékes építési titkársághoz is, amely kiértesíti az érintetteket, s ezt követően indulhat meg a legalizálás.

A legalizációs folyamatok egyébként 2003 óta zajlanak, s nagyon sokan az elmúlt 13 évben megkezdték az éppen aktuális jogszabály alapján a szükséges dokumentumok begyűjtését. Nekik nincs más teendőjük, mint a dokumentációt a hatályos törvénnyel összhangban kiegészíteni, illetve értesíteni az illetékes szolgálatot, amennyiben az elmúlt években újabb épületet építettek a telkükön.

(Molnár Edvárd illusztrációja)

(Molnár Edvárd illusztrációja)

Az előző törvényekkel ellentétben ezt a törvényt az állam közérdekűnek nyilvánította, ami azt jelenti, hogy nem a tulajdonosok döntik el, hogy beírják-e az adott épületet, legalizálják-e, hanem azokat a szatellitfelvételek alapján írják össze, magyarázza Vesna Hajnal, a szabadkai felügyelőségi titkárság vezetője.

Szabadka évekkel ezelőtt elkészítette azokat a műholdas felvételeket, amelyek alapján az építési felügyelőség és titkárság most végzi a munkát.

– Fontos kiemelni, hogy minden illegálisan felépített épület látható a szatellitfelvételeken, a minisztérium bejelentette, hogy azok a tulajdonosok, akiknek ingatlana november 27-ig nem kerül nyilvántartásba, tetemes büntetésre számíthatnak – tette hozzá Vesna Hajnal.

A legalizációról szóló törvény lehetővé teszi a polgárok számára, hogy bejelentsék illegálisan felépített objektumaikat az építési felügyelőségen, hogy azokról elkészüljön a nyilvántartás, s annak alapján legalizálhatóak legyenek az épületek. Az illegálisan felépített épületekről szóló jegyzék 2016. november 26-ig el kell, hogy készüljön. Annak érdekében, hogy ez a munka gyorsabban és gördülékenyebben haladjon, szeptember 12-e és 30-a között a polgárok a saját helyi közösségükben bejelenthetik, amennyiben van nem legalizált épületük.

Ezt erősíti meg Zoran Ćopić is, aki elmondja, a szatellitfelvételek, amelyek ma készülnek, azokkal a felvételekkel kerülnek összehasonlításra, amelyeket Szabadka évekkel ezelőtt egy német projektumnak köszönhetően készített, így igen kicsi az esélye annak, hogy valaki átverje a rendszert, vagyis, hogy eltitkoljon épületeket, amelyeket illegálisan épített fel, mondja Zoran Ćopić, az építési titkárság vezetője.

– 2003 óta Szabadkán mintegy húszezer objektum várt legalizálásra. Ezek közül sok nem lakóépületekre vonatkozott, hanem melléképületekre, szőlőskertekben épült kisebb épületekre, mert az ezen a vidéken élő emberek becsületesek, és mindent bejelentenek. Ezeknek az ügyeknek felét a legújabb törvénnyel összhangban az elmúlt fél évben lezárta, vagyis megoldotta az illetékes szolgálat. Hátra van további tízezer ügy megoldása, illetve még néhány ezer, amelyeket most jelentenek be, most kezdenek legalizálni a polgárok – magyarázza Ćopić.

Az emberek többsége azért nem járt a végére ennek a dolognak, teszi hozzá, mert egészen egyszerűen nem volt rá pénzük.

– Mindennap hat-hét tárgyat megoldunk, az emberek folyamatosan hozzák a hiánypótlásokat, illetve jelentkeznek azok is, akik ezelőtt még egyáltalán nem foglalkoztak a legalizációs folyamatokkal. Az eredmények alapján elmondható, hogy jól haladunk a munkával, hiszen a szerbiai átlag szerint kilenc-tíz százalékát legalizálták az épületeknek. Mi értesítjük azokat a polgárokat, akiknek az anyaga megérkezik hozzánk a felügyelőségtől. A felügyelőség dolga ugyanis, hogy ezeket az illegális épületeket felfedje, s akkor indul meg ezek legalizációs folyamata, amikor a felügyelőség hoz egy végzést ezeknek az épületeknek a lebontásáról. Ez összezavarhatja a polgárokat, természetesen nem kerül erre azonnal sor, mindez amiatt fontos, hogy meginduljon a legalizáció rendes menete. Ami az értesítések kiküldését illeti, ez a folyamat elég lassan halad, egyszerűen azért, mert nincs időnk egyszerre kiértesíteni az embereket. Akinek sürgős, hitel, ház eladása vagy más miatt, természetesen igyekszünk intézni az ügyét, amennyire csak tudjuk – ismerteti a helyzetet az illetékes titkár, aki elmondja, nagyon sok nehézséggel szembesülnek, s tény az is, hogy káderhiány miatt előfordul, hogy ma is épül olyan épület, amely nem lett engedélyeztetve. Ezért előfordulhat az, hogy felépül egy tömbház, amelyet nem legalizáltak, s arról már csak a lakástulajdonosok szereznek tudomást, miközben a beruházó és kivitelező már hét határon túl jár.

Hozzáteszi, találkozót kezdeményezne a polgármesterrel, amely során kérni fogja, hogy amennyiben van rá lehetőség, növeljék meg az adminisztrációban dolgozók számát a titkárságon, mert nem győzik a munkát. A felügyelőségen nőtt a terepen dolgozók száma, mert ott van határidő az illegális objektumok összeírására.

Aki eddig még egyáltalán nem foglalkozott ingatlana legalizálásával, elmehet az ügyfélszolgálatra, a 14-es ablakhoz, ahol ki kell töltenie egy űrlapot, amely a bejelentésre szolgál. Ez felkerül a felügyelőséghez, amelynek illetékesei megjelennek nála egy adott időn belül, ellenőrzik a helyzetet, felvételeket készítenek, végzést hoznak, s csak ezt követően kerül a titkárságra az adott legalizáció ügye.

Az összeírásnak van, a legalizációs folyamatnak azonban nincs végrehajtási határideje, habár az Európai Unió elvárása, hogy erre a folyamatra pontot tegyen Szerbia.