2024. április 26., péntek

Gólyáktól hangos a Túrú-tanya

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar kétnapos tábora

Az egyetemi kar hallgatói önkormányzata az idén is megszervezte a 2016/2017-es tanévre iratkozott tanulói számára a már hagyományosnak mondható gólyatábort. A jövendőbeli óvó- és tanítóképzősök – mintegy harmincan – a horgosi Túrú-tanyán töltenek el két napot, hogy ismerkedjenek, barátkozzanak egymással, a felsőbb évfolyamokra járókkal és a tanárokkal.

A tegnap kezdődött táborba a diákokat a magyarkanizsai önkormányzat jóvoltából autóbusz szállította a helyszínre, ahol a hallgatói önkormányzat vezetői mellett Czékus Géza, a kar prodékánja, továbbá Sors Róbert, Horgos helyi közösség elnöke és Kávai Szabolcs, az önkormányzat oktatással megbízott tanácstagja üdvözölte őket.

Mindannyian reményüket fejezték ki, hogy a diákok jól fogják magukat érezni a hangulatos tanyán, emellett a társaságnak sikerül még a tanulmányok megkezdése előtt összekovácsolódnia.

Csóka Szabolcs, a tanítóképző kar hallgatói önkormányzatának elnöke elmondta:

– Formálisan a karral egyidős a szervezet, aminek május óta vagyok a koordinátora. A huszonegy tagú csapat hét rendezvényt szervez minden évben. Az első a sorban a gólyatábor, ezt követi a gólyabuli, majd a Mikulás-napi műsor, a vizsgaeltemető bulinak nevezett összejövetelünk, a sportnap, az évzáró buli és a gyereknap. Az első gólyatábort a ’94-es generációnak szervezték a Róka-tanyán, a rá következőt itt, Horgoson, majd tavaly ismét a Róka-tanyára tértünk vissza, idén pedig a Túrú-tanyát tartottuk a legalkalmasabbnak a tábor lebonyolítására. Az egésznek az a lényege, hogy megismerjék egymást a hallgatók, kicsit közvetlenebb kapcsolatba kerüljünk egymással, hogy az elsősök merjenek majd tőlünk kérdezni a tanév kezdetén, ismerősökként üdvözöljük egymást a folyosón. Az első héten lesz még egy tájékoztató előadásunk is, ahol megmutatjuk nekik, hogyan kell kitölteni egy vizsgabejelentőt, ha ösztöndíjat igényelnek, hova kell fordulniuk, milyen dokumentumokat kell beszerezniük. E két nap alatt csapatokba soroljuk a diákokat, igyekszünk úgy kialakítani a társaságokat, hogy eddig egymásnak még idegen emberek kerüljenek össze. Az lényegtelen, hogy ugyanazon a szakon tanulnak-e, vagy sem, ők egy évfolyam, nekik össze kell tartaniuk, mert főleg elsőben minden órájuk együtt van. A kötelezettségeik ugyanazok lesznek, az nem árt, hogyha megismerik egymást. Minden tanárunknak is küldtünk meghívó e-mailt, úgyhogy a diákok velük is találkozhatnak már a tanév kezdete előtt.

Horgosi lévén otthonosan mozog a helyszínen Sós Nóra, a hallgatói önkormányzat alelnöke, aktívan kiveszi a részét a szervezésből:

– Önkormányzatunk tagjai színes programokkal készülnek az első éves hallgatóknak, többek között ismerkedős és csapatversenyeken vehetnek részt, emellett lesz borkóstoló, a hajnalig tartó jó hangulatról pedig Nyári Ádám gondoskodik majd. A szórakozás mellett fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok közelebbről megismerkedjenek egymással és a felsőbb évfolyamos hallgatókkal, valamint önkormányzatunk tevékenységével. Ezekre a gólyatábor második napján előadások formájában lehetőséget is adunk, ahol a Vajdasági Ifjúsági Fórum is bemutatkozik. Munkánkban a VIFÓ is segít, így közös erővel szervezzük meg a csapatversenyeket. Az előző évek már kellő bizonyítékul szolgáltak, hogy gólyatáboros kezdeményezésünk jelentősen hozzájárul a hallgatói élet kialakulásához. E két napban érdekes, szórakoztató csapatjátékokon kell bebizonyítaniuk, hogy képesek az együttműködésre, emellett megmutathatják kreativitásuk határtalanságát, rátermettségüket, és tanúbizonyságot tehetnek arról, hogy méltó hallgatói lesznek karunknak.