2024. április 25., csütörtök

A kényszerbetelepítésről Törökkanizsán

Lakossági fórum a könyvtárban – Október másodikán szavazzunk nemmel!

Törökkanizsa polgárai már második éve szó szerint a saját bőrükön tapasztalják, mit is jelent az ellenőrizetlen migránsáradat Észak-Bánátban. A Kárpát-medencét érintő migránskérdésről és az ezzel kapcsolatban kialakult helyzetről, a közelgő magyarországi népszavazásról – amelynek témája a migránsok kötelező kvóták alapján történő tervezett betelepítése – tartottak lakossági fórumot a Városi Könyvtár dísztermében.

Az egybegyűltekhez szólva Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta:

– Az MNT támogatja a kvótareferendummal kapcsolatos népszavazást, és a szeptember 22-ei ülésén a nemzeti tanács, mint a magyarság kisebbségi önkormányzata, támogatja a magyar kormány kvótareferendumra vonatkozó erőfeszítését. Mindenképpen erősítésként szeretnénk szolgálni a kormánynak, kiváló alkalom ez arra, hogy mi is megmutassuk, számíthat ránk az anyaország. Nem migránsellenességből szavazunk nemmel a kényszerbetelepítésre, hanem mert az anyaország jövője a tét – emelte ki Jerasz Anikó.

Az egybegyűltekhez szólva Bús Ottó, a VMSZ intézőbizottságának az elnöke elmondta:

– Levelet kaptam, kaptunk Orbán Viktor miniszterelnöktől, ami jó érzéssel tölt el bennünket, hogy az anyaország számít ránk, hiszen mi is számítunk az anyaország sokoldalú támogatására. E nehéz helyzetben nekünk is támogatni kell a magyar kormányt, ez az a pillanat, amikor viszonozhatjuk a segítséget. Gondoljunk csak a Prosperitati támogatására. Aki magyar állampolgár, október 2-án szavazzon nemmel. Biztos vagyok benne, ez a magyar kormány továbbra is minden segítséget megad nekünk a szülőföldön való boldoguláshoz.

Újhelyi Nándor, a VMSZ törökkanizsai szervezetének elnöke kiemelte:

– Továbbra is nagy migránsnyomás nehezedik ránk, mindennap látjuk a hármas határon. Fel kell hívnunk az EU vezetésének figyelmét a tarthatatlan helyzetre. Szavazzunk nemmel, nekünk is hallatni kell a hangunkat, egy országra sem szabad rákényszeríteni a kötelező kvótarendszert, mert beláthatatlan következményekkel járna.

A lakossági fórumon jelen volt többek között Kormányos László. A VMSZ tartományi képviselője hangsúlyozta, hogy az európai parlamenti választás alkalmával a törökkanizsaiak élen jártak a szavazásban, reméli, így lesz ez most is. A szavazólapok, a formanyomtatvány kitöltésében a VMSZ helyi aktivistái mindenkinek segítenek.