2024. április 24., szerda

Fiatal néprajzkutatók konferenciája Topolyán

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság és Topolya Község Múzeuma szervezésében szombaton, szeptember 10-én kerül sor a Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok 10. konferenciájára, amelynek témája és címe Tárgyi, szellemi örökség napjainkban. A program a 10 órakor esedékes megnyitóval kezdődik, amelynek során felszólal dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke, valamint Gazsó Hargita, Topolya Község Múzeumának vezetője. A programpontban közreműködik a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ népdalkórusa. Ezt követően kezdetét veszi a tudományos konferencia első szakasza, amelynek előadói között szerepel Csipe Henrietta, Cs. Tóth Gabriella, Szitás Teodóra, Sörös Mónika, Sós Nóra, valamint Kothencz Kelemen, akik többek között Magyarszentmihály, Gombos, Horgos örökségének egy-egy szegmensét mutatják be. A program második szakaszában Bokonics-Kramlik Márta, Bardócz-Tódor Enikő, Vataščin Péter, Csillik Blanka és Rácz Márk előadását kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, akik többek között hallhatnak a szabadtéri néprajzi múzeumok lehetőségeiről, a „krušedoli harangokról”, valamint az Újvidéki Egyetem ideológiai tanszékén oktató magyar nemzetiségű oktatók identitásáról. Az ezt követő vita után Német Klaudió, Zabos Aurél és Fehér Viktor prezentációi zárják az előadások sorát, ők Konok kunok, Iskolák Zentagunaras történelmében, valamint Köszöntők és jókívánságok funkciói az elektronikus térben címmel értekeznek. A konferencia moderátora Raffai Judit. A program dr. Szőke Anna zárszavával zárul, a tervek szerint 14.15-kor.

Végezetül azt is elmondjuk, hogy a rendezvény részét képezi az augusztus 9-én, pénteken 18 órakor kezdődő könyvbemutató, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek Silling Léda Piacok, vásárok, emberek című kötetével.

A rendezvény támogatója a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya Község önkormányzata, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága.