2024. március 29., péntek

Fiatal írók, irodalmi hagyatékunk

Ma kezdődik meg a 64. Kanizsai Írótábor – Beszélgetés Virág Gáborral, a szervezőbizottság elnökével
Virág Gábor

Virág Gábor

Az írótábor már 1952 óta invitálja Magyarkanizsára az irodalmárokat. Ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy a résztvevők megvitassák a vajdasági irodalom helyzetét. Az elmúlt évekhez hasonlóan a rangos rendezvény idén is koszorúzással kezdődik ma 16 órakor a Népkertben, az írótábor emlékművénél, majd 16.30-kor a városháza előtti parkban folytatódik, a Dobó–Koncz-szobornál. A rendezvényt Virág Gábor, a szervezőbizottság elnöke nyitja meg, akivel a háromnapos program kapcsán beszélgettünk:

– Mindenféleképpen azzal kell kezdenem, hogy egy nagyon fájdalmas veszteség érte a tábor szervezőbizottságát, amely az év elején elvesztette elnökét, Bányai Jánost. Úgy érezzük, a Tanár úr pótolhatatlan űrt hagyott maga után, ami az írótáborra is kihatással van. Az emlékét tiszteletben tartva az előző évek közös munkája alapján próbáltunk az idén is helyt állni, és egy olyan programot összeállítani, amire ő is büszke lehetne.

Néhány évvel ezelőtt Bányai János arról beszélt, hogy ezekben a napokban Magyarkanizsa az irodalmi és kulturális szellem városává változik, remélem, ez az idén is így lesz, és ismét sok szó esik irodalomról, írókról, könyvekről, szellemről, szellemiségről, értékrendekről – hangsúlyozta Virág Gábor, a szervezőbizottság elnöke.

Az ünnepélyes megnyitót követően 17.30 órától a Dobó Tihamér Képtárban Benes József neves képzőművész Vakrepülés című kiállítása lesz megtekinthető, amit Faragó Kornélia nyit meg. Ezután az alkotóval Ninkov Kovačev Olga művészettörténész és Sagmeister Peity Laura magyarkanizsai festőművész beszélget az Art Caféban.

Pénteken, szeptember 9-én 10 órától rendhagyó irodalomórákat tartanak az általános iskolákban és a középiskolában. A délutáni program keretében a már említett kávézóban három órától az Életjel, a Forum, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zEtna kiadók mutatkoznak be. A Petőfi Sándor utcában fél öttől a Szemtől szembe, író-olvasó találkozón Patócs László beszélget Terék Annával és Tékiss Tamással. Ezután 18 órától a díszvendég Szilasi László beszélgetőtársa Fekete J. József lesz az Art Caféban, majd 19.30-tól Hol tartasz? Hol tartunk? címmel irodalmi-közéleti tanácskozásra kerül sor a Tisza-parti Békavárban.

– Az elmúlt időszakban több olyan írás is megjelent a sajtóban, amely a fiatal irodalmárok helyzetével, helytállásával, szerepvállalásával foglalkozott. Ezeket a kérdéseket Magyarkanizsán is fel kell vetnünk, és válaszokat kell találnunk rájuk. Emellett a szervezőbizottság elnökeként gondoskodni szeretnék arról is, hogy irodalmi hagyatékunk kérdése is szóba kerüljön, ugyanis időről időre azt tapasztalom, hogy ez egy rendezetlen problémája a vajdasági irodalomnak. Ha tiszteletben akarjuk tartani mindazokat, akik ezt az írótábort kitalálták, felépítették és működtették, akkor műveikkel, hagyatékukkal is törődnünk kell. A táborba az idén is sok fiatal író jelentkezett, első kötetesek, és olyanok is, akik kötet előtt állnak. Emellett képviseli magát szép számmal az idősebb generáció is, ezért minden körülmény adott, hogy párbeszéd kezdődjön ezekről a kérdésekről is.

A szervezőbizottság elnöke többek között azt is kiemelte, hogy az írótábor programja mindenki számára nyitott. A szervezők remélik, hogy a háromnapos rendezvény résztvevői mellett minél több irodalomkedvelő is ellátogat a beszélgetésekre, és ezáltal megtapasztalja azt, hogy hol is tart manapság a vajdasági irodalom. A tábor szombaton, a 10 órakor kezdődő kötetlen beszélgetéssel zárul majd, amelynek helyszíne a már korábban is említett Art Café lesz.

A rendezvény a magyarkanizsai önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.