2024. április 19., péntek

Szerbiában marad-e a Fiat?

Romlott a helyzet a hazai autógyártásban

Stojan Stamenković közgazdász szerint kérdéses, hogy az aláírt szerződés lejárta után is hazánkban marad a Fiat gépkocsigyár. A szerb kormánnyal aláírt megállapodás 2018-ban jár le, s a közgazdász szerint nincs túl nagy lehetősége annak, hogy a termelés növekedjen a gyárban. A legújabb Makrogazdasági Elemzések és Irányvonalak (MAT) bemutatása során kifejtette, már korábban is emlékeztetett arra, hogy a Fiat gépjárműgyárban nem a legjobb a helyzet.

– Mi már két éve ismételgetjük a Fiatról szóló mesét. Amikor megszületett a döntés, hogy beszüntessék a harmadik műszakot a gyárban, hirtelen mindenki, az illetékes állami szervek és intézmények is elkezdték mesélni ezt a kétéves mesét, megfogalmazták maguk is a fennálló veszélyeket – jelentette ki.

A MAT adatai szerint a gépjárművek és pótkocsik gyártása éves szinten hét százalékot esett vissza a júliusi adatokat alapul véve, ugyanez a csökkenés 11 százalékos ha az év első hét hónapját vesszük figyelembe. 2013 közepén jegyezte a gépkocsigyártás hazánkban a legmagasabb eredményeket, ezekhez képest ma 40 százalékkal alacsonyabb a termelés.

A közölt adatok szoros kapcsolatban állnak a kivitel alakulásával. 2016 januárja és júliusa között a gépjárművek és pótkocsik kivitele 1,2 milliárd eurót tett ki. Júliusban ez az összeg 132 millió euróra csökkent, ami negyven százalékkal kevesebb, mint 2013 júliusában, a legsikeresebb időszakban.