2024. április 25., csütörtök

A bunyevácok öröksége

Tizenötödik alkalommal szervezik meg Szabadkán a Bunyevác Népi Alkotások Fesztiválja rendezvényt

Tizenötödik alkalommal szervezi meg a Bunjevka Kulturális Művészeti Egyesület a Bunyevác Népi Alkotások Fesztiválja elnevezésű rendezvényt Szabadkán. Az idén szeptember 5-től 9-ig tart a fesztivál, s annak keretében színházi előadásra, könyvbemutatóra, műhelymunkára, kiállításmegnyitóra is sor kerül. Mirko Bajić, a Bunyevác Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, második alkalommal a város is támogatja ezt a rendezvényt. Igaz, ugyan, hogy szerény összeggel, mégis felismerte ennek a fesztiválnak a jelentőségét.

Kata Kuntić, a Bunjevka elnöke kiemelte, hogy az idei fesztivál több szempontból is különleges, hiszen több jubileumot is ünnepelnek. 330 éve költöztek erre a vidékre a bunyevácok, 20 éves az egyesületük és ez most a 15. fesztivál.

– A rendezvény nyitónapján, 5-én 19 órától a Jadran színpadon a Bunjevka amatőr színészei előadásában Dédapáink földje címmel háromfelvonásos színházi előadást láthat a közönség. Másnap, szintén 19 órától a Szabadegyetemen előadást hallhatnak a 330 éves közösségünk múltjáról. Szerdán 19 órától az első bunyevác költő, író Mihajlo Radnić előtt tisztelegve tartanak estet. A fesztivál negyedik napján egész napos műhelymunkára és előadásra kerül sor, a városháza kék termében 11 órától szakmai előadásokat hallhatnak a karácsonyi kalácsról, és más bunyevác népszokásokról. A fesztivál zárórendezvénye szeptember 9-én 19 órától a Szabadegyetemen lesz, ahol kiállításmegnyitóra és az egyesület fennállásának ünnepélyes estjére kerül sor. Ekkor mutatják be az Együtt élni a bunyevác kulturális örökséggel című monográfiát is – ismertette a programot Kata Kuntić.

A színházi előadásra a belépőjegyet már most meg lehet vásárolni az egyesület székhelyén, illetve aznap az előadás előtt. A fesztivál minden más programja ingyenes.