2024. április 16., kedd

Szűgyi Zoltán versei Újvidéken

Thomas Boberg dán költő vette át az idei Újvidék Nemzetközi Irodalmi Díjat

– Nagyon kellemesen meglepett, amikor Jovan Zivlak fesztiváligazgató az Újvidéki Nemzetközi Irodalmi Fesztivál kapcsán rám gondolt. Örültem a megkeresésnek, és örömmel jöttem, hiányzik az ilyenfajta nemzetközi jellegű irodalmi összejövetel. Magyarországon a Szivárvány Alapítvány és irodalmi-művészeti folyóirat irodavezetőjeként, illetve szerkesztőségének tagjaként dolgoztam 1992 és 1998 között. Csobánkán volt minden évben egy háromnapos találkozónk, és arra emlékeztet ez az újvidéki rendezvény – nyilatkozta lapunknak Szűgyi Zoltán költő.

A Vajdasági Írók Egyesülete szervezésében a város különböző pontjai, az Ifjú párok tere, kávézói, intézményei négy napon keresztül szolgálnak helyszínül az Újvidéki Nemzetközi Irodalmi Fesztiválnak. A rendezvényen szerda este az adai születésű, 1991 óta Magyarországon élő irodalmár, lapunk egykori újságírója, Szűgyi Zoltán is felolvasta a verseit. A különleges helyszínen, az Ifjú párok terén hat költeménye: a Háború ugat a falvak mögött, a Budapesti tájvers, a Pillangóhaiku a gyermekről, a Még síró hangom se, a Szoros kapu, valamint a Csak úgy… című vers hangzott el.

– Először 14 évvel ezelőtt látogattam haza, egyetlen napra. Meghívásra 2003-ban jöttem, amikor az 50. születésnapomat ünnepeltem, és szülővárosom vezetői, kultúrfelelősei meghívtak egy ünnepi irodalmi estre. Néhány évre rá, 2007-ben Zentán az Énekelt Versek Fesztiválján A magad helyén című versem szerepelt kötelező feladványként, ami számomra egy nagyon kedves háromnapos ott-tartózkodás volt. Utána egy ízben Beszédes István meghívására voltam a Kanizsai Írótáborban. Azután még egyszer-kétszer jártam Zentán, majd 2009-ben Topolyán a könyvtárban a Pillangóversek bemutatóján. Újvidéken hivatalos irodalmi esten még nem voltam. Szimpatikus és egyben furcsa érzés, hogy erre a fesztiválra magyarországi íróként hívtak meg – mondta.

Szűgyi Zoltán mellett szerdán este a verbászi Valentina Čizmar, a bulgáriai Levena Filčeva, az oroszországi Lazunjin Igor Anatoljević, valamint a németországi Rumiana Ebert verseit is élvezhették az egybegyűltek. A felolvasott alkotások után ünnepélyes díjátadó következett, amelynek keretében Thomas Boberg dán költő vehette át az Újvidék Nemzetközi Irodalmi Díjat.