2024. április 20., szombat

A sokszínű Interetno

Ismét eljött a világ Szabadkára, és csaknem egy hétig Etnopolis lakosai lehettünk

Az Etnopolis valójában egy város a városban. Így nevezzük az Interetno fesztivál területét a szabadkai városháza előtt, de csak néhány nap erejéig, augusztus vége felé. Ilyenkor bárki az Etnopolis lakója lehet. Idén az Interetno fesztivál 22-étől 27-éig tartott. A szabadkai Népkör MMK által szervezett rendezvény igencsak tartalmas programot kínált a fesztiválozó közönségnek.

A színpadon Uruguay (Lukács Melinda felvétele)

A színpadon Uruguay (Lukács Melinda felvétele)

Felvonulnak a kalocsaiak (Lukács Melinda felvétele)

Felvonulnak a kalocsaiak (Lukács Melinda felvétele)

Így készül a kalocsai minta (Lukács Melinda felvétele)

Így készül a kalocsai minta (Lukács Melinda felvétele)

Agyagozás Shram Tiborral (Lukács Melinda felvétele)

Agyagozás Shram Tiborral (Lukács Melinda felvétele)

Vajon ki fog több halat? (Lukács Melinda felvétele)

Vajon ki fog több halat? (Lukács Melinda felvétele)

A nyárhoz képest szokatlanul hűvös és esős idő „elmosta” ugyan a megnyitót, másnap került rá sor, de a csúnya idő hamar elmúlt, és ezek után a közönség a fesztivál végéig felhőtlenül szórakozhatott. Akárcsak az előző években, ezúttal is az ünnepélyes megnyitó és záróceremónia folyamán is felvonultak a résztvevő táncosok. Eközben a fesztivál táncpanorámáján szerbiai, magyarországi, észak-ciprusi, argentin, Costa Rica-i, uruguayi és oroszországi csoportok látványos fellépéseit élvezhettük. Egyes táncegyüttesek gyönyörű népviseleteikkel kápráztatták el a nézőket, míg mások fergeteges táncaikkal, lélegzetelállító mutatványokkal. A műsorvezető Kálló Béla színművész volt, aki minden este bemutatta a csoportokat.

Az Interetno fesztiválra mindig is jellemző volt, hogy az egész család részére kikapcsolódást nyújt. A gyermekek számára mindennap megnyílt az Aranykapu játszóház, ahol egyebek között arcfestészet és korongozás várta őket, de ügyeskedhettek a játszótéren is. Produkciókat is megtekinthettek. A szabadkai Gyermekszínház a Maskarádé című előadást játszotta, a Bóbita Bábszínház A kis gömböcöt hozta el, a Népkör MMK táncegyüttese pedig bemutatta a Hamupipőke táncjátékot. Gyakran láthattuk a színpadon a Juhász zenekart. Táncosokat kísértek, muzsikáltak a Hamupipőkében, és egy gyermekkoncertet is adtak, amelynek során hangszerbemutatót is tartottak.

A fesztivál folyamán azok is jól érezhették magukat, akiknek épp csak bámészkodni és sétálgatni támadt kedvük. A kirakodóvásár széles kínálatot nyújtott, némely standokon pedig régi, csaknem elfeledett mesterségeket elevenítettek fel. Idén Kalocsa került a középpontba. Hungarikumaink – A kalocsai népművészet címmel a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület mutatkozott be, az érdeklődők azt is megnézhették, hogyan készül a kalocsai minta.

Akik kifáradtak és megéheztek, a gasztrofaluban csemegézhettek. Sokan álltak sorba kürtőskalácsért, de népszerűnek számított a churro is, ami valójában egy spanyol csemege, sült tésztarudacskák, amit egyebek között belga csokival kínáltak. Az étel mellé jólesik inni is. Kellemes lazulást nyújtott a borutca, ahol vajdasági borászok kínálták boraikat, ezáltal is népszerűsítve a vajdasági borkultúrát. A borozás beszélgetésekre, barátkozásra is alkalmat adott, s mivel a borutcából remek kilátás nyílt a világzenei színpadra, így persze a színpadon zajló programokra is.

Újdonságnak számított idén, hogy a világzenei színpadot a színházépület előtt állították fel. Igen nagy közönsége volt az itt zajló műsoroknak. Felléptek távoli országok zenészei: Costa Rica, Argentína vagy Uruguay zenéinek a ritmusára sokan táncra is perdültek. Magyarországi együttesek is koncerteztek. Jól megmozgatta a közönséget a Góbé zenekar, a Romano Drom, a Cimbaliband és a Gypo Circus. Fellépett a Ravnica zenekar is, a fesztivál ráadásnapján pedig a megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő Faust.

Az Interetno idején éjszakai kikapcsolódást a Népkör MMK fesztiválklubja nyújtott, amikor a nemzetek táncházán lehetett mulatni, a Dolce Dance táncklub latin salsa estet tartott, zenélt a Night Cruisers Band és a Belau zenekar, felléptek a Junior Music Studio növendékei, de a zenekedvelőket DJ Norbee is várta.

A búcsú pillanatai mindig nagyon meghatóak, így volt ez a záróceremónián is. Uruguay táncosai alig tudtak elbúcsúzni a lelkesen tapsoló közönségtől, és többször visszafutottak a színpadra. Mások a csodálatos tűzijátékot bámulva eszméltek rá, hogy egy egész évet kell várni a következő Interetno fesztiválig.

Tánc a főtéren (Lukács Melinda felvétele)

Tánc a főtéren (Lukács Melinda felvétele)

Oroszország az Interetno fesztiválon (Lukács Melinda felvétele)

Oroszország az Interetno fesztiválon (Lukács Melinda felvétele)

Argentína különleges fellépése (Lukács Melinda felvétele)

Argentína különleges fellépése (Lukács Melinda felvétele)

Vajon kié ez a cipőcske? – részlet a Hamupipőkéből (Lukács Melinda felvétele)

Vajon kié ez a cipőcske? – részlet a Hamupipőkéből (Lukács Melinda felvétele)