2024. április 18., csütörtök
14. SISY KONFERENCIA

Ismerkedés, tapasztalatcsere, hálózatépítés

Immár 14. alkalommal rendezték meg Szabadkán a SISY konferenciát. Az intelligens mérnöki rendszerek témájában megrendezendő hagyományos konferenciasorozat a határokon átnyúló nemzetközi tudományos együttműködés példaértékű rendezvénye. A kétnapos, ma záruló tanácskozáson szerbiai, anyaországi, romániai, szlovák, horvát, török, osztrák, japán, és olasz kutatók vesznek részt. Szervezői az Óbudai Egyetem és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, szakmai támogatója pedig az IEEE nemzetközi mérnökszövetség.

Dr. Takács Márta matematikus, rendkívüli egyetemi tanár elmondta, 2003-ban indult útjára a konferencia, és az alapítók közül még vannak ma is aktív résztvevői és újabb résztvevői is, a hallgatók is, vagy például az alapítók doktorandusz hallgatói is.

– Nagyon értékes az a kapcsolatrendszer, ami egy ilyen konferencia révén kialakul. A kapcsolatok mellett pedig a kutatások, a tudomány területén új ismeretekre is szert lehet tenni. A témák között mindig nagyon erős a robotika vonal, és egyre erősebb lett az informatikai vonal is. Több alkalmazás került bemutatásra az egészségüggyel kapcsolatban is, erős az oktatásinformatikával foglalkozó szekció, és persze a matematikusok jelenléte is meghatározó.

Dr. Szedmina Líviát, a szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanárát arról kérdeztük, hogy ennek a konferenciának mi lehet a hozadéka a főiskola további munkájában.

– A hallgatóink részt tudnak venni a konferencián, és több munka van, amelyet a főiskola tanárai a hallgatókkal együtt készítettek el. A hallgatók számára akár diplomamunka is kialakulhat, további projektumok, amelyeket akár továbbtanulás esetén is folytathatnak. Értékes nemzetközi első megnyilvánulása lehet ez a konferencia a hallgatóknak. Fontos, hogy lássák a műszaki élet kutatói oldalát is, és azt is, hogy ha valamit csinálok, akkor azt hogyan kell prezentálni. Itt vagyunk, tapasztalatokat gyűjtünk, találkozunk a kollégákkal, ismerkedünk. A konferencia nem szűken szakosított, éppen azért, hogy tágabb körben bevonzza a műszaki érdekeltségű közönséget. Mind a Műszaki Szakfőiskola, mind az Óbudai Egyetem különböző szakokkal rendelkezik, sokféle szakról érkeznek vendégek. Nálunk most jelenleg a mechatronika, az informatika, a webfejlesztés és a mobilapplikációk területén aktívabbak, de ez állandóan változik, ezért is jó, hogy ilyen széles palettát tudunk kínálni itt a konferencia szekcióiban is és a főiskolán is.