2024. március 29., péntek

Kis képzőművészek nagy tárlata

A tiszaszentmiklósi iskolában befejeződött a 11. Művésztelep

Pénteken megtelt képzőművészeti alkotásokkal, rajzokkal, festményekkel, fűz- és agyagszobrokkal a tiszaszentmiklósi Tihomir Ostojić Általános Iskola tornaterme.

A 11. Művésztelep diák részvevői a tárlatmegnyitón (Gergely Árpád felvétele)

A 11. Művésztelep diák részvevői a tárlatmegnyitón (Gergely Árpád felvétele)

Ekkor tartották az iskola diákjainak és tanárainak 11. Művésztelepén készült alkotásokból összeállított tárlat megnyitóját, amelyet megtisztelt jelenlétével Pavel Sokolovski, Lengyelország belgrádi konzulja, aki szoros kapcsolatot ápol Tiszaszentmiklóssal és az itt élő lengyel kisebbséggel. A több mint egy évtizede minden nyáron hagyományosan az iskolaszünet utolsó hetében megszervezett Művésztelepet támogatta a csókai községi önkormányzat, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ, a csókai régi öntöde, a helyi közösség és számos magánszemély.

A művésztelepi tárlatot Milutin Mićić képzőművész nyitotta meg, hegedűn játszott Danilo Anđelković belgrádi hegedűművész, aki két évig tanított zenét az iskolában.

A hétfőtől péntekig tartott 11. Művésztelep részvevőit, a tanárokat, diákokat, szülőket, a községi önkormányzat képviselőit, a Művésztelep támogatóit Antonije Cicmil igazgató köszöntötte, aki kiemelte:

– Köszönet a képzőművészeknek, hogy elhozták iskolánkba a művészet lángját, amit az olimpiai lánghoz hasonlóan kézről kézre adnak a tanárok a tehetséges tanulóiknak, generációról generációra adva tovább a lángot, a művészet szeretetét, az alkotás örömét, amely fényt hoz az életünkbe.

Az idei, 11. Művésztelep munkájában 15 tehetséges, a képzőművészet különböző ágai iránt érdeklődő felsős diák vett részt. A helybeli diákok mellett érkeztek tanulók a szomszédos Hódegyházáról, Padéról és Csókáról is. A gyerekek különféle alkotótechnikák közül választhattak. Vastag Hédi nyolcadikos tanuló kedvence a ceruzarajz:

– Szeretek ceruzával, szénnel rajzolni. A táborban a tanáraink megadták a témát, például tájkép, amire kedvünk szerint készíthettük el alkotásainkat az iskola környékén kiválasztott motívumok megrajzolásával. A rajzolás után következett az agyagozás, agyagból különféle kisebb alakzatokat, használati tárgyakat, szobrocskákat gyúrtunk. Érdekes foglalkozás még a vesszőszobrászat, amikor is fűzvesszőből vagy gyalogakác vékony szárából csoportmunka keretében különböző állatfigurákat formázunk meg, az elemeket dróttal erősítjük egymáshoz – mondta Hédi, aki már nem első alkalommal vesz részt a Művésztelep munkájában.

A 11. Művésztelepen az iskola képzőművész szakos tanárai és a vendégművészek: Radomir Brkušanin, Igor Smiljanić, Milenko Aćimović, Braco Azarić, Micsik Nándor, Simon Karolina, valamint Jelena Milošev és Bicók Andrea Beáta (irodalom szakos) alkottak, az ő munkáik is szerepelnek a tárlaton.