2024. április 25., csütörtök

Újoncok harcsavasárnapja

A hat dobogós közül hárman most léptek fel először ilyen jellegű versenyen – Eszméletlen csalifogyasztás és méreten aluli harcsák túlkínálata

Az adai kuttyogatóversenyt követően a részt vevők nem arról beszéltek, kinek mekkora hala menekült el.

Meg kell hagyni, ennek a rendezvénysorozatnak máskülönben sem szerepel napirendjén az elmenekült halak vélt méretére vonatkozó túllicitálás. Adott esetben az elfogyasztott csalimennyiségnek szenteltek egyenesen arányos szövegmennyiséget a horgászok. Mert csaliból soha korábban sehol sem fogyott annyi, mint ezen a versenyen.

Az idei versenysorozatban igen jól szereplő többszörös dobogós Todor Radosavljev negyven lóbogarat horgászott el, de mindössze egy, éppen csak méretes harcsát sikerült fognia; a kapások számát nem számolta, a visszaengedett méreten aluli harcsákat pedig csak tízig. Mravik Gábor és Csernák Zoltán hetven nadályt, sok mocsári gilisztát meg kannányi amuri kagyló talpát tűzött horogra, a verseny végére pedig már szinte csali nélkül maradtak. Tucatnyinál is több méreten aluli harcsájuk mellett mindössze kettő volt hosszabb hatvan centinél.

Úgy tűnt, hogy a versenyzők nem készültek fel ekkora csalifogyasztásra, váratlanul érte őket az apró harcsák hihetetlenül magas egyedszáma. Mivel a kuttyogató horgászok témamegközelítése a sokkilós nagybajuszúakra alapozódik – nem pedig arra, hogy sok férjen egy kilóba –, ennek megfelelően felszerelésük is a termetes példányok horgászására alkalmas darabokból áll. Nagyhorgos, vastagzsinóros, nagy teherbírású... Ha alig kilós harcsaapróságok ostromolják az ilyen szerelék svédasztalosan csalizott hatalmas horgát, a végeredmény csalitépés. A harcsahorgászoktól pedig idegen a gondolat, hogy alulszerelt, túlkönnyített, skótosan csalizott horoggal harcsaapróságokat kergessenek, és alig méreteseket igyekezzenek kigyomlálni az alulméretezettek közül, csak azért, hogy netalán megnyerjenek egy versenyt. A harcsahorgászok nagy hallal álmodnak, és akkorákra is pályáznak. Ilyen megfontolású horgászokat ostromoltak az apróságok a Tisza adai–moholi szakaszán.

Bár a gyakori kapások nyomán folyamatos táncoltak a bothegyek, és izgalomból sem volt hiány, a csalitépések mellett egy további jelenség bosszantotta a horgászokat. A szonárképek egyértelműen tanúsították, hogy a lényegesen nagyobb példányok is kimozdulnak, de felúszásuk nagyjából méternyire a fenéktől megszakad. Ezt egymástól függetlenül több legénység is megerősítette a pálya különböző szakaszain.

Vitán felüli, hogy a versenyzők örültek a rengeteg apró harcsának, hiszen ez gazdag utánpótlást jelent. Továbbá azt is bizonyítja, hogy a harcsaivadékkal való halasítás igencsak eredményes. Még akkor is, ha nem nálunk, hanem az északi szomszédságban művelik.

Csemegéje a versenynek, hogy a győztes csapat egyik tagjának, az adai Bera Áronnak ez volt az első fellépése, és azonnal győzelemmel végződött. Második a magyarországi Csernák–Mravik duó, a harmadik helyet pedig ugyancsak először versenyezve kuttyogatásban Basity Zoltán és Baranyi Oszkár szerezte meg.

A versenyt követő díjátadás után Fenyvesi Nándor közölte Vladimir Galić tartományi városrendezési és környezetvédelmi titkár szóbeli ígéretét, mely szerint latba veti tekintélyét annak érdekében, hogy a kuttyogatót ne halászszerszámként, hanem rekreatív horgászati segédeszközként kezelje a törvény.