2024. március 29., péntek

Több pénz jut majd a mezőgazdaságra

Nagyobb összeget különít el az elkövetkező időszakban az állam a mezőgazdasági befektetésekre a költségvetésből, viszont előbb pontosan meg kell határozni, hogy mennyi pénzre lenne szüksége a tárcának, hogy a hatékony legyen a költekezés, valamint azt is ki kell elemezni, hogy az eddigi lépések mennyi hasznot hoztak – nyilatkozta a közszolgálati televíziónak Branislav Nedimović, az agrártárca vezetője.

– Az első dolog a jelenlegi költségvetés kielemzése, hogy kiderüljön, mire van lehetőség, és mennyi pénzre tehetünk szert. Azt is meg kell nézni, hogy melyek voltak azok a lépések, amelyek előzőleg nem hoztak eredményt, valamint azt is fel kell térképezni, hogy milyen új lehetőségeket aknázhatunk ki – magyarázta a miniszter.

Kifejtette, két héten belül meg fog születni egy konkrétabb ötlet, amely az idei költségvetési év tervezetéhez és a következő évihez is igyekszik simulni.

– Célunk az, hogy profitáljon a mezőgazdasági termelés, növekedjen az áruforgalom, és hogy jobb legyen a termelők helyzete – nyilatkozta a tárcavezető.

Az interjúból kiderült, ebben az elkövetkező időszakban több pénzt fordítanak a marhatenyésztés fellendítésére.

– Az elmúlt napokban ütötte fel a fejét a probléma a marhahús kivitelével kapcsolatban. Különböző EU-s előírások szerint egy betegség miatt tilos kivitelbe bocsátani olyan egészséges húst, amelyet előzőleg védőoltással kezeltek. Szeptemberben emiatt a régió mezőgazdasági miniszterei együttesen fognak fellépni az uniós illetékesek előtt, hogy megoldást találjunk erre a kellemetlenségre – fejezte be Nedimović.