2024. április 19., péntek

A boszniai Szerb Köztársaság ügyébe Szerbia nem kíván beleavatkozni

A boszniai Szerb Köztársaságban kiírt referendum ügye a boszniai Szerb Köztársaság polgáraira tartozik, Szerbia nem kíván abba beleavatkozni – jelentette ki tegnap Tomislav Nikolić szerb államfő. A  lakosságnak arról kell döntenie, hogy ünnepeljék-e január 9-ét a boszniai Szerb Köztársaság napjaként.

Nikolić újságíróknak elmondta, a boszniai Szerb Köztársaság önálló politikát folytat, erre joga van, de az ország érdekében egy kissé szélesebb körben kellene szemlélnie a dolgokat, meghallgatva a „hatalmasok” véleményét, de ugyanakkor megőrizve az ország önállóságát. Csak olyan mértékben szabad engedni mások akaratának, amennyiben nem kerülne veszélybe az ország integritása és szuverenitása.

A szerb államfő rámutatott, Szerbia tiszteletben tartja a boszniai Szerb Köztársaság polgárainak akaratát, és mindent megtesz azért, hogy nemzetközi támogatást kapjon.

– A referendum eredménye gyakran nem a széles körű közösség kívánságát tükrözi, és megtörténik, hogy a referendum kiíróinak nem volt igazuk. Vannak olyan referendumok, amelyek jót hoztak a polgároknak, de például a Nagy-Britanniában megtartott referendum sem Nagy-Britannia, sem Európa számára nem hozott semmi jót – emelte ki Nikolić.