2024. március 29., péntek

Példaértékű siker

Andrej Kukuruzar bronzérmet szerzett a 48.Nemzetközi Kémiai Diákolimpián

Idén 67 országból 260 középiskolás résztvevője volt a 48. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiának, amelyet a grúziai Tbiliszi városban rendeztek meg július 23-a és 31- e között. Andrej Kukuruzar, a zombori Veljko Petrović Gimnázium harmadikos tanulója a szerbiai csapat tagjaként bronzérmet nyert. Rajta kívül a csapat tagjai még két bronz és egy ezüstéremmel tértek haza. Andrej Kukuruzart, valamint Fekete Ladiszlavot, a zombori gimnázium igazgatóját tegnap kabinetjében fogadta Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, és ezúttal gratulált a gimnazistának.

– Büszkék vagyunk Andrejra, és az elért, kimagasló eredményére. Ez az érem a tehetségéről, az erőfeszítéseiről, a kitartó munkájáról tanúskodik, továbbá arról, hogy a zombori gimnáziumban igen színvonalas oktatói-, nevelői munka folyik. A jövőben nemcsak önkormányzati, hanem tartományi szinten is figyelemmel szeretnénk követni az ehhez hasonló színvonalas nemzetközi eredményeket. Ehhez azonban szükség van arra, hogy azokról értesüljünk. Ezúttal szeretném felkérni az általános iskolákat, és középiskolákat, ha ilyen szép eredménnyel térnek haza az intézmények tanulói, arról okvetlenül értesítsenek bennünket. A jövőben támogatást és segítséget tudunk nyújtani, valamint szeretnénk, hogy egyfajta nyilvántartásunk is legyen az elért nemzetközi díjakról, hiszen mindez kétségtelenül megérdemli a tartomány figyelmét. Továbbá az ilyen sikerekről mindenkinek értesülnie kell, hiszen ez a diákok és pedagógusaik számára is egyaránt példaértékűnek számít – hangsúlyozta Nyilas Mihály tartományi oktatásügyi titkár.

Andrej a fogadásra édesanyja és az iskolaigazgató kísértében érkezett. A nagy számban megjelent média képviselőknek kissé megszeppenten mutatta meg a bronzérmet.

– Minden természettudományi tantárgy érdekel, viszont a kémia a kedvencem. A jövőmet kémiai laboratóriumban képzelem el. Eléggé korán, már gyerekkoromban megismerkedtem a vegytannal. Még mielőtt az iskolában tanultuk volna, különböző szakkönyveket olvastam és foglalkoztam a tantárggyal. A versenyen minden elvárás nélkül vettem részt, és amikor a díjazottak között az én nevem is elhangzott, nagyon boldog voltam. Mivel a szerbiai csapat harmadikos tanulójaként versenyeztem, számomra ez egyfajta bevezető volt. Ez mindenképpen ösztönző hatású az előttem álló következő megmérettetést illetően. Ezután valamennyivel könnyebb lesz a felkészülés, viszont az elvárásaim nagyobbak – mondta a tegnapi fogadáson Andrej Kukuruzar.

– Andrejt már a verseny előtt azon nagy zombori nevek közé soroltam, akik korábban a város és a gimnázium hírnevét megalapozták és világszinten terjesztették, és mai napig ezt teszik. Az elvárásaim Andrej sikerét illetően is hasonlóak. Biztos vagyok benne, hogy ő ezután sem fog sokat válogatni, minden lehetőséget kihasznál majd, hogy megmérettesse tudását. Elsősorban a következő évben megtartandó kémia-diákolimpiára összpontosít majd – mondta Fekete Ladiszlav, a zombori Veljko Petrović Gimnázium igazgatója.