2024. április 19., péntek

Perelnek az alkalmazottak és az utasok is

A Városi Közlekedési Közvállalat az utóbbi időben 45 kártérítéssel kapcsolatos bírósági pert veszített el, és csak kettőt nyert meg

Ami a munkahelyekkel, a munkaerő-elbocsájtásokkal kapcsolatos bírósági eljárásokat illeti, a közvállalat 14 perből 11-et elveszített, a bíróság csupán három alkalommal adott igazat a közvállalatnak.

A Városi Közlekedési Közvállalat általában a rövidebbet húzza, a perek nagy többségét elveszíti (Dávid Csilla felvétele)

A Városi Közlekedési Közvállalat általában a rövidebbet húzza, a perek nagy többségét elveszíti (Dávid Csilla felvétele)

A korábbi évek során összesen 182 alkalommal perelték be a közlekedési közvállalatot. Jelenleg 114 kártérítési eljárás és hét munkaviszonnyal kapcsolatos per van folyamatban a cég ellen. Ezek a közvállalat tavalyi tevékenységére vonatkozó adatok.

Tavaly 36 alkalommal perelték be a városi fuvarozó vállalatot, egy munkaviszonnyal kapcsolatos pert megnyert a közvállalat, a többiek még folyamatban vannak. A folyamatban lévő perek nagy része kártérítésekről szól, egy kisebb részük fűződik az elbocsájtott dolgozókhoz.

A tavalyi ügyviteli jelentésből kiderül, hogy egy munkahelyi per átlag költsége 250 000 dinárt tesz ki, a kártérítések értéke pedig kb. 200 000 dinár – bírósági költségek és kamatok nélkül. A kártérítéssel kapcsolatos esetekben a városi autóbuszokban utazó polgárok, illetve a közlekedés résztvevői perelik a közvállalatot a közlekedésben, balesetekben elszenvedett testi vagy anyagi kár elszenvedése miatt. Abban az esetben, ha a Városi Közlekedési Közvállalat elveszti ezeket a pereket, a költségeket az a biztosító társaság fizeti, amelyikkel a közvállalatnak szerződése van.

Ezzel egyidejűleg a közvállalat négy, nagyobb bírósági pert is folytat. A Novi Sad Gas vállalat három pert folytat a Városi Közlekedési Közvállalat ellen, amelyek közül az egyik eljárás értéke 179 020 268 dinár – írta a Dnevnik napilap. Az illetékes bíróság első fokon elutasította a közlekedési vállalat ellen irányuló pereket, de a Novi Sad Gas fellebbezett a döntés ellen a Gazdasági Bíróságon.

A közvállalatot a Szolidaritási Alap is beperelte, ők összesen 22 050 000 dinárt követelnek. A bíróság a Szolidaritási Alapnak adott igazat, de a közlekedési vállalat panaszt emelt a döntés ellen, így újratárgyalják az ügyet. Jelenleg folyamatban van egy másik per is, amelyben a közlekedési vállalat felperesként 113 000 000 dinárt követel az ATP Vojvodina vállalattól.