2024. április 20., szombat

Kenyér, korona, koszorú

A bunyevác nemzeti kisebbség hétfőn ünnepelte a Dužijanca napját

A Bunyevác Nemzeti Tanács szervezésében hétfőn ünnepelte a Dužijanca napját, az aratás sikeres lezárását Szabadkán a bunyevác nemzeti kisebbség. Az ünnepség a Bunyevác matica elől ünnepi felvonulással kezdődött, majd a város főterén közös kólózással folytatódott. Az új lisztből készült kenyeret a városháza dísztermében adták át Szabadka polgármesterének.

Dr. Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnök asszonya az ünnepséget megelőzően megkoszorúzta Blaško Rajić plébános, irodalmár városháza előtt lévő szobrát, aki nagyon sokat harcolt és tett a bunyevác közösségért.

Az aratás ünnepét 2006 óta a Bunyevác Nemzeti Tanács is megszervezi (Fotó: Molnár Edvárd)

Az aratás ünnepét 2006 óta a Bunyevác Nemzeti Tanács is megszervezi (Fotó: Molnár Edvárd)

Az aratópár, Tomislav Orčić és Estera Ušumović, az ünnepi akadémia keretében átadta a nemzeti tanács elnökének a búzakalászból font koronát és a frissen sült kenyeret, amelyet később Szabadka polgármestere, Bogdan Laban vett át.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Nedeljko Tenjović, Szerbia köztársasági elnöke kabinetjének küldöttje, aki átvette a nemzeti tanács elnök asszonyától a búzakalászból font koronát, s beszédében a legjobbakat kívánta a bunyevác közösségnek.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere hangsúlyozta, a bunyevác kisebbség megmutatta, hogyan kell a legnehezebb időkben is megőrizni önmagunkat. A nehézségek ellenére meg tudta őrizni egyediségét és nyelvét. Az új városelnök hangsúlyozta, amíg ő irányítja a várost, biztos lehet mindenki abban, hogy minden nemzeti kisebbség jogait tiszteletben tartják.

A bunyevác nemzeti kisebbség, amely 330 éve él ezen a vidéken, a munka, a talpraesettség példaképe – hangsúlyozta Miroslav Štatkić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár.

Az aratópár átadja a nemzeti tanács elnökének a búzakalászból font koronát és a frissen sült kenyeret (Fotó: Molnár Edvárd)

Az aratópár átadja a nemzeti tanács elnökének a búzakalászból font koronát és a frissen sült kenyeret (Fotó: Molnár Edvárd)

– Öntudatosak, gerincesek és önmaguk tudtak maradni, annak ellenére, hogy sokszor megpróbálták megtörni a közösségüket. Egy nemzeti közösségre sem nehezedett akkora nyomás, mint a bunyevácra, hiszen évtizedeken keresztül még csak nem is vallhatták magukat bunyevácnak, a negyvenes években pedig a közösség egynegyede odaveszett. A tartományi kormány nem csak a szerb, hanem az összes nemzeti kisebbség identitásának megőrzését elsődleges feladatának tekinti. A bunyevác közösség pedig kitartása miatt, s nem utolsósorban országa, Szerbia iránti lojalitása miatt ezt különösen megérdemli – mondta Miroslav Štatkić.

Dr. Suzana Kujundžić Ostojić, a BNT elnöke ünnepi beszédében kitért a nehéz és áldozatot igénylő munkára, amelyet évtizedek óta végez a közösség.

– A mocsaras területekből termőföldet kellett csinálni, sok verejték és könny árán sikerült ez. A bunyevácok azonban, bármily nehézség ellenére, egyenes derékkal, csakis előre néztek. A tanyáról, családi környezetből a templomokba, majd a város központjába hoztuk be az aratás ünnepét, amelyet 2006 óta a Bunyevác Nemzeti Tanács is megszervez – mondta a BNT elnöke.

Az ünnepi akadémia zenés műsorral, az aratóünnepség pedig az aratópár kólója hagyományos rendezvénnyel a Spartak étteremben folytatódott.