2024. április 20., szombat

Ausztria támogatja Szerbiát

Az új szerb kormányfő az osztrák kancellárral és a külügyminiszterrel egyeztetett

Aleksandar Vučić kormányzása alatt Szerbia figyelemre méltó gazdasági eredményeket ért el, emiatt Bécs támogatja a szerbiai eurointegrációs folyamatokat – nyilatkozta tegnap Christian Kern osztrák kancellár, a tegnapelőtt megalakult szerbiai kormány vezetőjének és delegációjának tegnapi ausztriai látogatása során.

Vučić és Kurz (Beta)

Vučić és Kurz (Beta)

Kern kifejtette, Szerbia fejlődésének útja pozitív és ígéretes. Emlékeztetett arra is, hogy Szerbiában 440 osztrák cég működik, amelyek csakis jó tapasztalatokról számoltak be, és emiatt fektettek be csaknem 2,9 milliárd eurót.

– Ez már elég komoly alapfeltétel a két ország közötti együttműködés további fejlesztéséhez. Szerbia gazdasági növekedése kiváló, az előrejelzések pedig szintén kecsegtetőek – magyarázta Kern.
A szerb kormányfő elmondta, Szerbia hálás mindazért, amit Ausztriától tanulhatott.

– Több konferencián is részt vettem, ahol rengeteg hasznos információt hallhattam Kern úrtól. Szerbia gazdasági növekedése relatív jó, viszont nem elég kielégítő ahhoz, hogy a fejlett országokkal is felvegye a versenyt. Bízom abban, hogy osztrák támogatással mi is gyorsan felzárkózunk, valamint abban is, hogy tovább fejleszthetjük a két ország üzleti kapcsolatait – húzta alá Vučić.

A találkozón a felek a menekültkérdésről is egyeztettek. A szerb miniszterelnök úgy fogalmazott: ha a menekültek egy újabb nagy hulláma érné el az országhatárt, a szerbiai államvezetés azonnal egyeztetne az EU illetékeseivel (köztük az osztrák honatyákkal is), és minden olyan védelmi mechanizmust beindítana, amely megvédené – ebben az esetben – a szerbiai és az európai érdekeket is. Elmondta, a cél az, hogy egyaránt tiszteletben tartsák a háborús területekről érkezők alapvető emberi jogait, ugyanakkor az EU idevágó alapelvei is érvényesüljenek, ebben pedig az osztrákok humanitárius segítséget is fognak nyújtani.

A szerb kormányfő Sebastian Kurz-cal, Ausztria külügyminiszterével is találkozott, aki Szerbia kormányát a Balkán stabilitási alapkövének nevezte.

Kurz kifejtette, Ausztria hálás azért, mert az egyik legjobb balkáni partnere elindította gazdasági reformjait, és ez az egész térség számára pozitív hatással van. Emellett ő is megköszönte a szerbiai vezetésnek, hogy észszerűen reagált a menekültválság kezelésében, valamint arra is rámutatott, hogy a szerbiai határellenőrzések bevezetésével nagy mértékben csökkent a beözönlő menekültek száma.