2024. március 29., péntek

Új egészségbiztosításról szóló törvény

A választott orvos hatvan napig hosszabbíthatná meg a betegszabadságot

Az őszi ülésszakban kerülhet a Szerbiai Képviselőház napirendjére az egészségbiztosításról szóló új törvény javaslata, amely számos újdonságot vezetne be a gyakorlatba. Ezek egyike a betegszabadságra vonatkozik, amelyet a páciens választott orvosa eddig legfeljebb 30 napig hosszabbíthatott meg, azt követően szakorvosokból álló bizottságnak kellett felülvizsgálnia a betegszabadság indokoltságát. A jövőben a választott orvos 60 napig hagyhatna jóvá a betegszabadságot. A munkaviszonyban álló páciensek fizetését a betegszabadság ideje alatt nem a háromhavi, hanem a tizenkét havi átlagbér alapján számolnák el.

A rosszindulatú daganatos megbetegedésben, vagy egyéb súlyos betegségben szenvedő gyermekek szülei az eddigi négy hónap helyett a kezelés teljes ideje alatt betegszabadságra lennének jogosultak, száz százalékos fizetés mellett.

A nők, akiknek daganatos megbetegedés miatt el kellett távolítani egyik, vagy mindkét mellüket, állami költségen lennének jogosultak helyreállító műtétre. Azok, akik indokolatlanul nem jelennének meg – a harmadik értesítést követően sem – a különböző időszakosan megszervezett szűrővizsgálatokon, elesnének az állami költségen való kezelés lehetőségétől, de csak abban az esetben, ha a következő szűrővizsgálatig betegednek meg az adott betegségben.

A törvény elfogadását követően az állam megtérítené a külföldi sürgősségi orvosi ellátás költségeit abban az esetben is, ha a külföldi utat megelőzően az adott személy nem tette meg a szükséges lépéseket. A javaslatok értelmében a jövőben nemcsak kezelésre nyílna lehetőség külföldön állami költségen, hanem diagnosztikára is. Palliatív kezelésben azok is részesülhetnének, akik nem rendelkeznek hitelesített egészségügyi könyvecskével, az önkéntes szervadományozók, az idősek, az állapotos nők, a kismamák és a romák pedig mentesülnének az egészségügyi hozzájárulás fizetése alól.