2024. március 28., csütörtök

„Ez újabb kihívásokat jelent”

Az Újvidéki Egyetem a világ 1000 legjobb egyeteme között
Dr. Dušan Nikolić, az Újvidéki Egyetem rektora (középen) és munkatársai

Dr. Dušan Nikolić, az Újvidéki Egyetem rektora (középen) és munkatársai

A Webometrics ranglista legújabb, júliusi felmérése alapján az Újvidéki Egyetem a 886. helyen áll a világ mintegy 24 ezer felsőoktatási intézménye között. Az, hogy a világ 1000 legjobb egyeteme közé került, az internetes jelenlét, a nyitottság, a tudományos cikkek minősége jelzőkkel értékelhető.

Ezeket az adatokat évente kétszer frissíti a Cybermetrics Lab, amely a Spanyol Nemzeti Kutatótanács részét képezi. Elsődleges célja, hogy az intézmények internetes felületén publikált anyagok minősége és mennyisége alapján átfogó felmérést készítsen az egyetemekről. A januári adatokhoz képest, amikor is a 931. helyen állt, csupán hat hónap alatt 45 hellyel zárkózott fel a ranglistán. Dr. Dušan Nikolić rektor elmondása szerint kiemelkedő eredménynek számít az, hogy európai viszonylatban a 6023 egyetem közül a 389. helyen, míg a közép- és észak-európai régió 3039 résztvevője között pedig a 38. helyen áll az Újvidéki Egyetem. A világszinten elismert ranglista által közzétett adat volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amelyet tegnap az Újvidéki Egyetem központi épületében tartottak.

– A januári és júliusi felmérések alapján megbizonyosodhattunk arról, hogy nem csak átmeneti irányelvről van szó, és valóban kiérdemeltük ezt a rangos helyet a Webometrics világszerte elismert listáján. Mindez bátorítóan hat, és arról számol be, hogy jó úton haladunk, továbbá folytatnunk kell a megkezdett munkánkat. Külön örömünkre szolgál az elért 38. hely, ami arról tanúskodik, hogy az olaszországi, németországi, ausztriai, lengyelországi egyetemek élmezőnyében helyezkedünk el. Valóban elégedettek lehetünk. Az elmúlt tíz hónapban párhuzamosan két területen dolgoztunk. Igyekeztünk szerteágazó munkánk minőségét még magasabb szintre helyezni, valamint az elmúlt évek eredményeit bemutatni a világnak. Mindez természetesen újabb kihívásokat jelent, és még inkább arra kell figyelnünk, hogy tevékenységünkkel még feljebb kerüljünk a ranglistán – mondta.